Nieuwe verdachte aanslagen Parijs

En in andere ontwikkelingen: brein achter de aanslagen Abdelhamid Abaaoud wilde zich vorige week opblazen bij La Défense.

Belgische Federale Politie

Justitie in België heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een persoon die is opgedoken in het Belgische terreuronderzoek naar de aanslagen in Parijs. Ondertussen heeft de openbaar aanklager in Parijs bevestigd dat het vermoedelijke brein achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, zich vorige week wilde opblazen in het Parijse zakendistrict La Défense.

De man voor wie het arrestatiebevel geldt is de 30-jarige Mohamed Abrini, maakte het Belgische Federaal Parket dinsdag bekend. Hij zat twee dagen voor de aanslagen in Parijs in de auto met Salah Abdeslam, zo was te zien op videobeelden van bij een tankstation op de snelweg richting Parijs. Abrini zat achter het stuur van de Renault Clio, een auto die vervolgens werd gebruikt bij het plegen van de aanslagen. De voortvluchtige Salah Abdeslam wordt verdacht van het medeplegen van de aanslagen in Parijs.

Huisbaas verdacht

Met de politieactie van vorige week woensdag in Saint-Denis - een operatie waarbij Abaaoud werd gedood - is volgens de Franse justitie een nieuwe aanslag in de Franse hoofdstad voorkomen. Abaaoud was van plan zich met nog een tweede persoon op te blazen. Op basis van telefoongegevens is verder vastgesteld dat Abaaoud nog in de nacht van de aanslagen van 13 november is teruggegaan naar de plaatsen delict, meldde procureur François Molins. Onze correspondent Peter Vermaas volgde de aankondigingen van Molins:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Molins: Abaaoud is in 10e, 11e en bij Bataclan teruggeweest in de avond/nacht na de aanvallen. Gebaseerd op telefoongegevens.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Woensdag 18 of don 19 november hadden de in Saint-Denis gevonden mannen zich in La Défense hebben willen opblazen, zei procureur Molins.

De huisbaas van het kraakpand waar Abaaoud zich verschanste kreeg dinsdag te horen dat hij langer vast blijft zitten, schreef de Franse krant Le Monde. Volgens Molins moet hij zich ervan bewust zijn geweest dat hij terroristen onderdak bood. Hij is voorlopig de enige persoon in Frankrijk die vervolgd dreigt te worden voor directe betrokkenheid bij de aanslagen, meldt persbureau AP. In België zijn in de afgelopen week vijf mensen aangehouden in het onderzoek naar de aanslagen.

Lees verder: Ruim 1.200 huiszoekingen sinds noodtoestand