Nederland wil geen bezoek parlementariërs VS

Bezoekje aan de Europese Unie? Ga maar naar Brussel, vindt minister Koenders. Dat is trouwens goedkoper.

Marietje Schaake (D66)

Nederland wil volgend voorjaar geen bijeenkomst organiseren voor een delegatie van Europarlementariërs en leden van het Amerikaanse Congres. Volgens de Nederlandse Europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft de Nederlandse opstelling in de VS onbegrip gewekt.

De halfjaarlijkse bijeenkomst tussen de Amerikanen en Europeanen wordt om beurten in Europa en de Verenigde Staten gehouden. Het is gebruikelijk dat de Europese lidstaat die het roulerend voorzitterschap bekleedt als gastheer fungeert van de vergadering wanneer Europa aan de beurt is. Dat zou volgend jaar mei Nederland zijn. Op 27 en 28 juni van dit jaar kwamen de delegaties bijeen in Riga, de hoofdstad van Letland dat toen voorzitter was.

Eerder weigerde Nederland een soortgelijke bijeenkomst te organiseren tussen leden van het Europees Parlement en parlementariërs uit de zogenoemde ACP-landen (Afrika, Cariben en de Pacific). Dat verzoek was vanuit het Europees Parlement gericht aan minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Die heeft toen laten weten dat Nederland op het standpunt staat dat bijeenkomsten tussen de EU en „derde landen” in Brussel gehouden moeten worden, niet in het land dat tijdelijk voorzitter is. Volgens Koenders wordt hierdoor de gemeenschappelijkheid van de Europese buitenlandse politiek benadrukt. Bovendien zou het kosten besparen, omdat in Brussel alle voorzieningen aanwezig zijn.

Met dezelfde argumenten is het verzoek voor de Europees-Amerikaanse bijeenkomst afgewezen. Alleen wordt vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken gesteld dat een dergelijk verzoek nooit aan Koenders is gedaan. Formeel klopt dit, want de vraag is vanuit het Europees Parlement aan de Tweede Kamer gedaan. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben vervolgens begin oktober, met een verwijzing naar de brief van Koenders over de ACP-bijeenkomst, laten weten het verzoek niet te willen inwilligen.

Europarlementariër Marietje Schaake, vicevoorzitter van de EU-delegatie in het overleg met de Amerikanen, vindt het „moeilijk uit te leggen” dat Nederland de bijeenkomst niet wil faciliteren. „Het is heel ongemakkelijk. Juist op het moment dat we moeten samenwerken, willen we zo’n bijeenkomst niet organiseren. De Amerikanen begrijpen het niet. Een land moet het ook als een eer beschouwen. Letland is veel kleiner en heeft het dit jaar wel gedaan.”