NAVO solidair met Turkije, roept op tot kalmte

NAVO-chef Stoltenberg zei te hopen dat Rusland en Turkije het gesprek snel zullen hervatten.

NAVO-chef Jens Stoltenberg spreekt de pers toe na de spoedvergadering van het militair bondgenootschap
NAVO-chef Jens Stoltenberg spreekt de pers toe na de spoedvergadering van het militair bondgenootschap Foto: Francois Lenoir / Reuters

Gezanten van de NAVO-lidstaten hebben Turkije gevraagd kalmte te bewaren nadat het dinsdagochtend een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. De NAVO-landen kwamen dinsdagavond in spoedzitting bijeen in Brussel.

Op de top noemde secretaris-generaal Stoltenberg de situatie serieus, maar voegde daaraan toe de hoop te hebben dat Moskou en Ankara weer in gesprek zouden gaan. Hij riep verder op tot “kalmte en de-escalatie” en benadrukte dat de NAVO achter Turkije staat.

“We zijn solidair met Turkije en steunen de territoriale integriteit van onze bondgenoot.”

De piloten konden per parachute het vliegtuig verlaten voordat het werd neergehaald. Een van de piloten kwam om door toedoen van de rebellen aan de Syrische kant van de grens. De ander is veilig na een twaalf uur durende reddingsoperatie bij de Russische luchtmachtbasis in Syrië aangekomen, zei Vladimir Poetin op televisie.

Het is voor het eerst in ruim een halve eeuw dat een NAVO-land een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde.

Vliegtuig zou Turks luchtruim geschonden hebben

Eerder op de avond wist persbureau AP op gezag van een bron binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie en een bron binnen de NAVO te melden dat twee Russische straaljagers wel degelijk het Turkse luchtruim waren binnengedrongen.

De toestellen zouden enkele seconden boven Turks grondgebied hebben gevlogen, waarop een daarvan na een tiental waarschuwingen is neergeschoten. Het is niet duidelijk of het vliegtuig op dat moment nog boven Turkije vloog of al boven Syrisch grondgebied was.

Erdogan: geen vijandigheid tegen Rusland

In een reactie heeft de Turkse president Erdogan laten weten dat Turkije geen enkele vijandschap kent tegen Rusland, maar dat het slechts handelde volgens de eigen richtlijnen. Erdogan veroordeelde verder de Russische actie tegen de etnische Turkmeense minderheid aan de Syrische kant van de grens.

Volgens de Turkse president zouden er geen IS-strijders onder de Turkmenen zijn en is Russische actie daarom niet gerechtvaardigd. Hij voegde toe dat Turkije de Turkmenen zal blijven steunen.