Maarten Heijmans (Ramses) wint internationale Emmy

De Nederlander kreeg de prijs voor beste acteur. Heijmans won voor de rol ook al een Gouden Kalf.

Maarten Heijmans met zijn prijs.
Maarten Heijmans met zijn prijs. Foto Andrew Kelly/ Reuters

De Nederlander Maarten Heijmans heeft voor zijn rol als de Amsterdamse chansonnier Ramses Shaffy in de bekroonde miniserie Ramses een internationale Emmy gewonnen. De Nederlander kreeg maandagavond in New York de prijs voor beste acteur. Heijmans won voor de rol vorig jaar ook al een Gouden Kalf.

Heijmans versloeg in de categorie de Turkse Engin Akyurek (Kara Para Ask), de Braziliaan Emilio de Mello (Psi) en de Brit Rafe Spall (Black Mirror White Christmas). Heijmans was volgens persbureau ANP volledig verrast en noemde de winst een “onwerkelijk moment”.

Bekroond

De vierdelige miniserie Ramses, over de jonge jaren van de in 2009 overleden Shaffy, werd vorig jaar uitgezonden door de AVROTROS. In de serie spelen naast Heijmans ook onder anderen Noortje Herlaar (als Liesbeth List) en Thomas Cammaert (als acteur Joop Admiraal, met wie Shaffy een relatie had). Ramses won vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma van 2013-2014, de Prix Europa voor beste Europese fictieserie op televisie en drie TV-Beelden, qua opzet de Nederlandse tegenhanger van de Emmy’s.

Fijnproevers

Onze tv-recensent Hans Beerekamp, ook jurylid van de Nipkowschijf, schreef vorig jaar vol lof over de serie en Heijmans:

“Dit portret van Ramses Shaffy spreekt zowel de nostalgie van de babyboomer aan als de nieuwsgierigheid van jongere generaties naar het charisma van de jaren zestig en zeventig. (…) Knap is het schaars gebruikte archiefmateriaal. Nog effectiever zijn de ontkleurde beelden van cameraman Mark van Aller, die door de onveranderlijkheid van Amsterdamse locaties te benadrukken als een echte tijdmachine werken. Voortreffelijk is de casting: in tijden niet een dramaserie gezien met zoveel nieuwe gezichten, die allemaal even goed acteren.

Ramses-de-serie is een feest, niet voor het allerbreedste publiek, maar voor de fijnproevers. Michiel van Erp is een goede documentairemaker (met uitschieters naar boven), die nu blijkt over een exceptioneel talent voor fictie te beschikken. Dat zou hij vaker moeten doen.”

Krijgsman

Het is het tweede jaar op rij dat er succes is voor Nederlands acteerwerk bij de internationale Emmy’s. Vorig jaar kreeg Bianca Krijgsman de prijs voor beste actrice voor haar rol in De Nieuwe Wereld, waarin ze een schoonmaakster speelt die werk in het aanmeldcentrum voor asielzoekers op Schiphol.