Voorzitter FC Twente stapt op na opduiken controversiële deal

De KNVB onderzoekt een contract van de club met een Maltees fonds, dat tegen de regels het transferbeleid zou hebben beïnvloed.

Persconferentie van voorzitter Aldo van der Laan (M), perschef Richard Peters (L) en financieel directeur Gerald van den Belt eerder dit jaar. De KNVB bracht FC Twente opnieuw drie punten in minderdering vanwege de financiële stand van zaken bij de club.
Persconferentie van voorzitter Aldo van der Laan (M), perschef Richard Peters (L) en financieel directeur Gerald van den Belt eerder dit jaar. De KNVB bracht FC Twente opnieuw drie punten in minderdering vanwege de financiële stand van zaken bij de club. Foto Vincent Jannink / ANP

FC Twente moet op zoek naar een nieuwe voorzitter: dinsdagavond stapte Aldo van der Laan op, wegens omstreden contracten die in de openbaarheid kwamen van FC Twente met investeringsfonds Doyen Sports. In een verklaring zegt FC Twente:

“Van der Laan heeft aangegeven dat het clubbelang altijd voorop staat bij hem en dat is nu in het geding. Voortdurende twijfel daarover schaadt FC Twente.”

Van der Laan was jarenlang de assistent van de vorige voorzitter Joop Munsterman. Onder zijn leiding werd de club kampioen van Nederland, maar raakte het ook ernstig in de financiële problemen. De KNVB strafte de club vorig seizoen door drie punten af te trekken. In april stapte Munsterman door de slechte financiële situatie op.

Transferrechten

Het opstappen van Van der Laan komt na de aankondiging eerder op dinsdag dat voetbalbond KNVB opnieuw onderzoek gaat doen naar het contract dat FC Twente vorig jaar heeft gesloten met het op Malta gevestigde investeringsfonds Doyen Sports. Een gelekte kopie van de overeenkomst wekt de indruk dat het fonds ongeoorloofde invloed heeft gehad op het transferbeleid van de club. Uit vrees voor inmenging had FC Twente nu juist van de KNVB aanpassingen moeten doen aan eerdere versies van het contract, meldt persbureau ANP.

In de stukken die werden gelekt aan de website footballleaks.livejournal.com, staan bepalingen die de licentiecommissie van de KNVB nooit heeft gezien, zegt een woordvoerder tegen ANP. De bond wil van het bestuur weten of de documenten authentiek zijn.

“Er zitten toevoegingen in die ons niet bekend zijn. Die wekken de schijn dat Doyen wel degelijk invloed heeft.”

Het noodlijdende FC Twente verkocht begin 2014 een deel van de inkomsten uit toekomstige transfers aan investeringsmaatschappij Doyen Sports. In de bijbehorende stukken werd volgens ANP precies uiteengezet welk belang Doyen had in de transer van spelers Luc Castaignos, Quincy Promes, Bilal Ould Chikh, Youness Mokhtar, Sadrach Eghan, Kyle Ebecilio en Dusan Tadic.

Compensatie

De overeenkomst leverde 5 miljoen euro op voor lopende zaken en investeringen. Adder onder het gras: de uitgelekte stukken wijzen erop dat FC Twente bij een redelijk bod op één van de spelers niet anders kan dan akkoord gaan, meldt ANP. Anders moest Doyen gecompenseerd worden voor het verschil.

De voor Nederland bijzondere deal was vorig jaar al omstreden. De KNVB stelde in eerste instantie een onderzoek in naar de contracten. Spelers van Twente wisten in aanvankelijk van niets. “Dat is ook niet relevant”, zei toenmalig Twente-commissaris Aldo van der Laan in een vraaggesprek in NRC.

“Wij hebben een deal met Doyen, niet met de spelers.”