Kijken: geweldige reportage over ‘topwedstrijd’ in Groede

Dé voetbalwedstrijd van het jaar vond dit weekend niet plaats in Madrid of Manchester, maar in het Zeeuwse Groede.

Foto screenshot Omroep Zeeland

Afgelopen weekend was het zover: dé wedstrijd van het jaar. Die vond niet plaats in Madrid tussen de plaatselijke Real en FC Barcelona, of in Engeland tussen Manchester City en Liverpool. Nee, de wedstrijd werd gehouden op een drassig hoofdveld in de Zeeuwse plaats Groede.

Althans, zo beschouwde de plaatselijke voetbalclub V.V. Groede de wedstrijd in de derde ronde van de districtsbeker tegen ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht. Bij de kleine voetbalclub gingen weken aan anticipatie en voorbereiding en talloze extra vergaderingen aan de wedstrijd vooraf. Afgelopen zaterdag mochten de clubs eindelijk aftrappen. Omroep Zeeland was erbij en legde in een geweldige reportage vast wat er zoal rondom een amateurklassieker als deze speelt.

Historische ontmoeting

De reden voor al die opwinding? Voor de tweede keer in tien jaar behaalde een Zeeuwse vijfdeklasser, de een-na-laagste competitie in het Nederlandse amateurvoetbal, de derde ronde van de districtsbeker. De Groedenaren overleefden eerst de poulefase en schakelden vervolgens V.V. Sluiskil uit in een ware thriller: 5-4. Nog nooit speelde het eerste team van Groede tegen een club uit een hogere competitie dan de derde klasse, dus toen hoofdklasser ASWH, uit de een-na-hoogste amateurcompetitie, uit de loting kwam rollen werd besloten tot één groot feest bij de Zeeuwse voetbalclub.

Twitter avatar vvgroede V.V. Groede . @vv_ASWH mochten jullie ons nog niet kennen.. Dit zijn we! Jullie zijn van harte welkom #5deklasTegenHoofdklasse https://t.co/F8OdTR8tau
Twitter avatar vvgroede V.V. Groede Gisteravond theoretische training. Hevige discussies of we nu met 9 of 10 verdedigers moeten gaan spelen zaterdag… https://t.co/PK0tWVT13t

De vrolijke benadering werd alom gewaardeerd. Trainer Jack van den Berg van ASWH besloot zijn sterkste team mee te nemen vanwege het enthousiasme bij de tegenstander, en de site van V.V. Groede knalde er op vrijdag vanwege overmatige bezoekersaantallen uit.

Pas maandag was de website weer te bezoeken, en werd de kleine nederlaag (1-3) als een overwinning vermeld. Nu is het wachten op het wedstrijdverslag.

    • Sam de Voogt