Journalisten voor de rechter om Vaticaan-boeken

De journalisten Gianluigi Nuzzi en Emiliano Fittipaldi hangt een celstraf van acht jaar boven het hoofd.

De Italiaanse journalisten Gianluigi Nuzzi (l) en Emiliano Fittipaldi hangt een gevangenisstraf van acht jaar boven het hoofd. Foto: Massimo Percossi / EPA

Twee Italiaanse journalisten moeten vandaag voor een Vaticaanse rechtbank verschijnen vanwege het publiceren van vertrouwelijke informatie over het Vaticaan. Drie commissieleden van het Vaticaan worden verdacht van het doorspelen van de informatie.

De journalisten Gianluigi Nuzzi en Emiliano Fittipaldi zouden de vertrouwelijke documenten niet alleen in boekvorm hebben gepubliceerd, maar ook druk hebben uitgeoefend op de commissie die door paus Franciscus is aangesteld om financiën binnen de kerk beter te beheren. Die laatste beschuldiging wordt door de journalisten ontkend, zo meldt AP. De twee journalisten zouden maximaal acht jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

“Kafkaësk” strafproces

De journalisten noemden het strafproces “kafkaësk”: zij hebben enkele uren voor de zitting de aanklacht nog steeds niet kunnen inzien. Ook werden hun advocaten door het Vaticaan zelf toegewezen. Fittipaldi:

“Dit is een rechtszaak tegen de persvrijheid. In geen enkel ander democratisch land is het publiceren van nieuws een misdaad.”

Enkele organisaties, waaronder de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), hebben het Vaticaan dringend verzocht de aanklachten in te trekken.

Onthullende boeken

De boeken van Fittipaldi en Nuzzi, “Gierigheid” en “Handelaren in de Tempel”, werden begin deze maand gepubliceerd, gebaseerd op documenten van de hervormingscommissie. Het overkoepelende thema is het mismanagement in het Vaticaan, de hebzucht van sommige kardinalen en bisschoppen, en de weerstand waar paus Franciscus op stuit in zijn poging te hervormen.

Sinds 2013 heeft het Vaticaan het lekken van vertrouwelijke informatie strafbaar gesteld, nadat Nuzzi eerder al een onthullend boek publiceerde over corruptie binnen de katholieke kerk. In 2012 werd de butler van de toenmalige paus Benedictus XVI nog tot achttien maanden cel veroordeeld voor het lekken van privécorrespondentie van de kerkvader aan een journalist.