Van hagelslag naar halal

Arie Boomsma reist in zijn laatste programma voor KRO-NCRV – de presentator stapt in januari over naar Net 5 – met drie jonge, tot de islam bekeerde Nederlandse vrouwen en hun moeders naar Jordanië. Een bekering kan een flinke impact hebben op het gezin. De ouders begrijpen de keuze niet altijd en daarom kunnen de bekeerlingen zich onbegrepen voelen. De deelnemers aan het programma zijn uit elkaar gegroeid en tijdens de reis hopen ze weer dichter bij elkaar te komen. Ingrid Wijker (57, atheïstisch) was vorige week met haar dochter Saroya (19) te gast bij RTL Late Night. Haar eerste reactie toen ze hoorde over de geloofskeuze van haar dochter: „Als je ergens bij wilt horen, waarom ga je niet bij een breiclubje zitten?” Dankzij het programma begrijpen ze elkaar beter. Marcia (43, katholiek) en dochter Lorena (22) hadden een tijd vrijwel geen contact. Na een losbandige periode besloot Lorena voor de islam te gaan en een nikab te dragen, iets wat Marcia niet begrijpt. Aan het einde van de reis spreken de dochters hun liefde voor Allah uit in de Abu Darweesh moskee in Amman. De vraag: zijn moeders daarbij aanwezig?