‘In z’n eentje kan Abdeslam weinig’

Paul Mulder, voormalig inlichtingenofficier bij de MIVD

Vindt u het stilleggen van het openbare leven in Brussel verdedigbaar?

„Ja. Kennelijk hebben de Belgen concrete aanwijzingen voor aanslagen met wapens en explosieven. Het is bekend dat meerdere aanslagplegers in Parijs afkomstig waren uit Brussel. Dan is het logisch dat iemand die nog op de vlucht is daarnaartoe terugkeert. Er bestaat ook nog zoiets als de ‘dertiendagenregel’. Het is wetenschappelijk bewezen dat personen die al geradicaliseerd zijn in de dagen na een aanslag zo geprikkeld kunnen raken, bijvoorbeeld doordat ze hun broeders op televisie zien, dat ze zelf ook tot aanslagen overgaan. Aanslagen vinden vaak plaats in de woonomgeving van de daders, dus zo gek is het niet dat in Brussel nu het hoogste terreuralarm is afgekondigd.”

De metro’s rijden niet tot woensdag. Veel treinen en bussen wel. Zijn metro’s extra aantrekkelijk als doelwit?

„Een metro is moeilijk te beveiligen, maar daar komt bij dat een explosie in een metrobuis extra veel slachtoffers veroorzaakt, omdat de luchtdruk nergens heen kan.”

Waarom gelden deze maatregelen alleen voor Brussel?

„Zoals gezegd komt de dreiging specifiek uit Brussel. Waarschijnlijk proberen de autoriteiten daar nu iedereen van de straat te halen die een gevaar kan vormen. Door deze mensen te verhoren verzamelen ze mogelijk nieuwe informatie. Het is goed mogelijk dat die voortvluchtige Abdeslam in zijn eentje weinig schade kan aanrichten. Als aangehouden personen weer moeten worden vrijgelaten, moet je ze goed blijven volgen. Zo kan de situatie misschien langzaam weer worden genormaliseerd.”

Hebben de terroristen met deze ontwrichting van het dagelijks leven niet al gewonnen?

„Nee, je moet nooit toegeven, je moet blijven doorvechten.”