Het gevaarlijke wapen dat IS (tevergeefs) probeert te bemachtigen

Rood kwikzilver zou hele steden kunnen wegvagen. Een probleem: het bestaat helemaal niet.

The New York Times

In januari 2014 kreeg Abu Omar, smokkelaar voor terreurbeweging IS, een opmerkelijk bezoek van een van de jihadistische commandanten. De IS-strijder, met de bijnaam “Krokodil”, was bereid om maar liefst 3,75 miljoen euro te betalen als Omar hem kon helpen aan een zeer gevaarlijk goedje: rood kwikzilver.

Omar had eerder tal van goederen aan de terreurgroep geleverd. Eerder hielp hij IS aan telefoons, medische apparatuur en satellietantennes. Ook zorgde hij een keer voor 1.500 zilveren ringen waarin de beweging haar logo kon graveren. Zelfs een Turkse huiskat voor een Franse kalifaatstrijder kon bij Omar worden besteld.

Broodjeaapverhaal

Er was bij dit jongste verzoek echter één probleem: het bestaan van rood kwikzilver is nooit bewezen. Al sinds het einde van de jaren tachtig doen de wildste geruchten de ronde over de mysterieuze substantie. Gemengd met de juiste explosieven zou het hele steden kunnen wegvagen.

In een mooie longread van The New York Times laat journalist C.J. Chivers zien hoe terreurgroepen en andere onfrisse lieden al decennia pogingen doen om rood kwikzilver in handen te krijgen. Die zoektocht kent een aantal bizarre episodes.

Sovjet-Unie

Binnen wetenschappelijke kringen gelooft niemand in het bestaan van een stof met dergelijke eigenschappen. De mythe ontstond toen de Sovjet-Unie op zijn einde liep en er zorgen ontstonden over de illegale handel in wapens uit het immense Russische wapenarsenaal. Er wordt dan ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat “rood kwikzilver” een Russische codenaam was voor een andere gevaarlijke stof, mogelijk lithium-6.

Dit alles bracht Omar niet van de wijs. Hij beweert namelijk rood kwikzilver met eigen ogen te hebben gezien. Ook anderen claimen dit - en de zoektocht naar het niet-bestaande materiaal heeft dan ook al meerdere slachtoffers geëist.

Lees hier in de longread van The New York Times over de geschiedenis van de zoektocht naar rood kwikzilver (5009 woorden; circa 20 minuten leestijd).