Gijzelnemer gedood bij gijzeling in Roubaix

Wat precies de aanleiding is voor de gijzeling is onduidelijk.

Foto Pascal Rossignol / Reuters

Bij het beëindigen van een gijzeling in de Noord-Franse stad Roubaix is één gijzelnemer gedood. Een ander werd opgepakt en een aantal verdachten wist te ontkomen. Dat liet aanklager Frederic Fevre dinsdagavond weten.

De gijzelnemers zouden rond 18.00 uur dinsdagavond een woning zijn binnengegaan waar ze wilden inbreken. Nadat de politie was toegesneld, werden schoten gewisseld. Daarna zouden de aanwezigen zijn gegijzeld, een vrouw en twee kinderen, van wie één baby.

‘Geen terrorisme’

Toen agenten het huis enkele uren later bestormden werd het lichaam van een van de daders gevonden. Ze vonden ook een kalasjnikov. De gijzelaars zijn in veiligheid gebracht.

Aanklager Fevre heeft niet gezegd hoeveel gijzelaars nu op de vlucht zijn en wat hun motief zou kunnen zijn. Hij spreekt van “grote criminaliteit”, geen terroristische daad. Verschillende lokale media melden dat de aanval niet met terrorisme te maken had, maar waarschijnlijk om een mislukte roofoverval op een bankdirecteur ging.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Volgens France 2 heeft de gijzeling in Roubaix verband met ‘grand banditisme’ (zware criminaliteit) en niet met terrorisme.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Auto aangehouden door politie, zwaar bewapende mannen uit auto gerend en appartement ingelopen, waar ze bewoners gijzelden. #roubaix

Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november staan de Franse en Belgische veiligheidsdiensten op scherp. Roubaix ligt honderd kilomter ten westen van Brussel, waar de laatste dagen een verhoogd dreigingsniveau geldt.


Dit bericht wordt bijgewerkt zodra er meer bekend is.