Geen stage, want openlijk homo

De redactie bespreekt elke week een nieuwkomer in de mediacarrousel. Vandaag: Bas van der Meer, die om zijn geaardheid werd afgewezen als stagiair.

Je zou denken dat bedrijven inmiddels weten dat ze voorzichtig moeten zijn. E-mails en telefoongesprekken kunnen zomaar op sociale media belanden. Neem dat elektronicabedrijf in Arnhem, dat vorig jaar een intern mailtje over een sollicitant per ongeluk naar die sollicitant zelf stuurde: „Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger).” De verzender kreeg veertig uur werkstraf.

Deze week ging het mis bij een Christelijk agrarisch bedrijf in Drachten. Bas van der Meer (25), student Small Business & Retail Management aan de Hanzehogeschool in Groningen, solliciteerde er voor een stage, maar werd afgewimpeld. De reden: het ‘uitleven’ van zijn seksuele geaardheid – de firma had online ontdekt dat Bas een vriend had. De Facebookpost die Bas erover schreef werd ruim 71.000 keer gedeeld. De naam van het bedrijf noemde hij niet, omdat het „om de boodschap ging.” 

Bas schoof vrijdag aan bij RTL Late Night voor tweeënhalve minuut collectieve verontwaardiging. „Wat voor foto’s stonden er eigenlijk op je Facebook?”, vroeg Tan. Er verscheen door de redactie uitgekozen beeld op het studioscherm: twee gewone jongens, lachend in de camera. „Wat een lef” schamperde Jeroen van Koningsbrugge. “Heb je niet de neiging om heel hard de naam van het bedrijf te roepen?” vroeg Jeroen van der Boom. „Ja, doe het effe” drong Lisa Lois aan. Bas deed het. Euforie in de studio.  

Tientallen media namen het ‘nieuws’ over. Een verslaggever van RTV Noord toog naar de parkeerplaats van het ‘weigerbedrijf’, waar hij bezoekers een microfoon onder hun neus duwde. „Heeft u gehoord dat er iemand niet is aangenomen vanwege zijn geaardheid? Wat vindt u daarvan?” „Slecht”, zei de man. „Heel slecht.” Tsja, wat moest hij anders? De eigenaar stoof naar buiten. „Ik bel nu de politie”, baste hij. Tot zover zijn imago. 

Tegenover andere media reageerde het bedrijf nauwelijks. Een misser: wellicht had een knieval (en een fikse les mediatraining) de verguizing eerder kunnen stoppen.  

Intussen spraken het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad consequent van de ‘homostagiair’ – ook bepaald geen gangbare term, maar daar hoorde je dan weer niemand over.

In een eerdere versie van dit artikel stond abusievelijk dat RTV Noord geen wederhoor zou hebben gepleegd. De omroep geeft aan dat wel te hebben gedaan.