Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

FlixBus opent netwerk intercitybussen in Nederland

Het Duitse vervoersbedrijf gaat negen steden zonder tussenstops met elkaar verbinden.

Op 3 december gaan de intercitybussen van FlixBus rijden.
Op 3 december gaan de intercitybussen van FlixBus rijden. Foto: FlixBus

Het Duitse vervoersbedrijf FlixBus opent een netwerk van intercitybussen in Nederland. Hierdoor worden negen steden door 180 dagelijkse ritten zonder tussenstops met elkaar verbonden. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Vanaf 3 december rijden de bussen vier keer per dag, tussen Rotterdam en Den Bosch en Rotterdam en Nijmegen acht keer per dag. De andere steden in het netwerk zijn Groningen, Haren, Enschede, Hengelo, Apeldoorn en Eindhoven. In Rotterdam vertrekt FlixBus vanaf Lombardijen en Zuidplein, ver buiten het centrum. Het goedkoopste kaartje kost 6 euro. De verkoop start vandaag via de website.

Uitbreidingsplannen

Op dit moment heeft het bedrijf al expresdiensten tussen enkele steden in Nederland, Duitsland en België. Er zijn nu 17 Nederlandse steden aangesloten op internationale netwerk van FlixBus.

FlixBus wil het netwerk nu ook in Nederland verder uitbreiden. Volgens bestuursvoorzitter André Schwämmlein worden volgend jaar alle steden met meer dan 100.000 inwoners aangesloten. Na Duitsland, Frankrijk en Italië is Nederland de vierde nationale markt.

Concurrent van NS

FlixBus, opgericht in 2013 na de liberalisering van de Duitse spoormarkt, rijdt naar 550 bestemmingen in 16 Europese landen. De omzet is onbekend, maar sinds de oprichting vervoerde het bedrijf 25 miljoen passagiers. De snelle groei is mogelijk door samenwerking met lokale touringcarbedrijven: FlixBus bezit zelf geen bussen maar past de bussen van lokale partners aan en maakt gebruik van hun chauffeurs.

De bussen hebben gratis wifi, stopcontacten en extra beenruimte. De reclameleus ‘groen’ verwijst naar de kleur van de bussen, ze zijn niet elektrisch. De ticketprijzen zijn volgens FlixBus gemiddeld een kwart van de prijs van een treinkaartje.

FlixBus presenteert zichzelf nadrukkelijk als concurrent van NS. In staatjes vergelijkt het bedrijf prijzen en reistijden. Zo rijdt FlixBus in twee uur van Universiteit Twente naar Eindhoven, voor 9 euro. NS doet er twee uur en 45 minuten over, een kaartje kost 24 euro 60.