Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Voetbalbond FIFA eist royement Platini

Een rechter van de ethische commissie van de FIFA doet in december uitspraak in de zaak Platini.

In december zal een rechter van de ethische commissie uitspraak doen in de zaak Platini.
In december zal een rechter van de ethische commissie uitspraak doen in de zaak Platini. Foto: Walter Bieri / EPA

De ethische commissie van de FIFA heeft het royement geëist van de geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini. De straf is geëist door de onderzoekskamer van de ethische commissie. De rechtsprekende kamer, onder leiding van Hans-Joachim Eckert, zal in december uitspraak doen in de zaak.

Thibaud d’Alès, de advocaat van Platini, vindt de geëiste straf buitensporig:

“Het levenslange royement dat nu wordt geëist is het bewijs van corruptie. De straf is duidelijk niet in verhouding en houdt geen verband met het dossier.”

Corruptie bij voetbalbonden

Platini zit, net als oud-voorzitter van voetbalbond FIFA Sepp Blatter, op dit moment al een schorsing uit van negentig dagen vanwege het schenden van het ethisch reglement van de FIFA. In het dossier zit onder meer een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro in 2011 voor werkzaamheden die Platini uitvoerde voor Blatter tussen 1999 en 2002.

De FIFA is een campagne begonnen tegen de corruptie binnen de voetbalbond. Er wordt dit jaar nog een uitspraak verwacht in de zaken tegen Blatter en Platini. Die uitspraak zou belangrijk kunnen zijn voor de verkiezingen van de nieuwe FIFA-voorzitter volgend jaar. Platini heeft zich kandidaat gesteld voor deze verkiezingen.

Toch is het de vraag of Platini door de huidige schorsing wel kandidaat kan zijn, zegt NRC-redacteur Bas Tooms:

“Kandidaat-voorzitters moeten een integriteitstoets doorstaan voordat zij verkozen kunnen worden. Een van de voorwaarden van een FIFA-voorzitter, en aspirant-voorzitter, is dat hij van onbesproken gedrag is. Iets wat nu moeilijk vol te houden is, na verdachtmakingen van corruptie en een tijdelijke schorsing.”