Weer eboladode in Liberia

Het behandelingscentrum in Paynesville voor ebolapatiënten. Foto James Giahyue/Reuters

In het West-Afrikaanse Liberia is opnieuw ebola ontdekt, twee maanden nadat het land voor de tweede keer dit jaar vrij van het virus was verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De ziekte werd vorige week vastgesteld bij een jongen van 15 uit de hoofdstad Monrovia. Gisteren overleed hij in het ziekenhuis. Ook zijn vader en een broer zijn besmet. Volgens het ministerie van Gezondheid lopen 150 mensen die met hen in contact zijn geweest een verhoogd risico. De ebola-epidemie begon begin vorig jaar in Liberia, en heeft daar aan meer dan 4.800 mensen het leven gekost. In mei dit jaar was het virus uitgeroeid, stelde de WHO vast, maar daarna staken opnieuw besmettingen de kop op. Op 3 september werd het land opnieuw ebolavrij verklaard. Dat gebeurt altijd zes weken na het registeren van laatste patiënt, twee keer zo lang als de incubatietijd van het virus. Liberia heeft hulp gevraagd van de VS om vast te stellen waar de nieuwste besmetting vandaan komt. (AP)