Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Eigenaar restaurant Parijs kreeg 50.000 euro voor beelden’

Het terras van de Casa Nostra was een van de plaatsen waar schutters op 13 november een bloedbad aanrichtten.

Bloemen bij La Casa Nostra.

50.000 euro: dat is het bedrag dat de eigenaar van Italiaans restaurant Casa Nostra van de Engelse krant The Daily Mail gekregen zou hebben voor de beelden van bewakingscamera’s tijdens de terreuraanslag op zijn terras.

Het terras van de Casa Nostra, op de rand van het tiende en het elfde arrondissement, was een van de plaatsen in Oost-Parijs waar schutters op vrijdag 13 november met kalasjnikovs een bloedbad aanrichtten. Er werden bij het restaurant vijf mensen gedood.

Portret

De transactie blijkt volgens het Franse Le Petit Journal van televisiezender Canal+ uit een filmpje dat freelance journalist Djaffer Ait Aoudia op de zaterdag na de aanslagen stiekem in het café maakte. Hij was daar om een portret te maken van de restauranteigenaar, maar raakte naar eigen zeggen verzeild in de onderhandelingen tussen hem, de Britse journalisten en hun tolken.

Gasten vluchtten

De beveiligingsbeelden stonden vorige week zonder geluid op de site van The Daily Mail. Te zien is hoe een van de terroristen in de Rue de la Fontaine au Roi op een van de klanten op het terras richt, maar zijn wapen lijkt het niet te doen. Vervolgens vlucht op de beelden een deel van de klanten en het personeel de kelder in.

Hoewel ook de Franse publieke televisie de beelden heeft uitgezonden, is van de opnamen maar één kopie in omloop: die met het logo van de Britse tabloid rechtsboven. Om exclusiviteit te garanderen zou de harddisk vernietigd zijn, vertelde Ait Aoudia bij het televisieprogramma. Volgens hem hebben de onderhandelingen over de prijs totaal twaalf uur geduurd.

The Daily Mail noch de restaurantbaas wilden het verhaal tegenover Le Petit Journal bevestigen. Le Petit Journal heeft een reputatie opgebouwd als programma dat het opereren van massamedia aan de kaak stelt.