Celstraffen van dertig jaar voor roofmoorden Drenthe

Het is de hoogst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf die opgelegd kan worden. De oudste broer kreeg bovendien tbs met dwangverpleging.

Admilson R. en Marcos R. tijdens de rechtszaak waarin ze terechtstonden voor drie roofmoorden in Drenthe.
Admilson R. en Marcos R. tijdens de rechtszaak waarin ze terechtstonden voor drie roofmoorden in Drenthe. Illustratie Aloys Oosterwijk/ANP

De broers Admilson (31) en Marcos R. (30), die terechtstonden voor drie roofmoorden in Drenthe, moeten beiden dertig jaar de gevangenis in, de hoogst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf. Dat heeft de rechtbank in Assen vandaag geoordeeld. Admilson kreeg bovendien tbs met dwangverpleging opgelegd. De officier van justitie had levenslange gevangenisstraffen geëist, maar daarin ging de rechter niet mee.

Het voorlezen van het vonnis werd op een opmerkelijke manier onderbroken door Admilson, die tegen de rechter zei dat ze hem levenslang moest geven. “Ik ben degene die dit gedaan heeft”, zei hij. Hij werd daarna geboeid weggevoerd.

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Admilson onderbreekt de rechter: Geef mij levenslang joh, ik ben degene die dit gedaan heeft
Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Parketwachten voeren hem weg. De zaal roept: houd je mond joh

De advocaten van beide broers hadden zich fel verzet tegen een levenslange gevangenisstraf. Ze wezen er in hun pleidooien op dat dit in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat schrijft voor dat ‘levenslang’ het recht op hoop niet mag ontnemen en tussentijdse toetsing vereist is.

De twee uit Brazilië geadopteerde broers bekenden de roofmoorden op een wandelaar in het Dwingelderveld in 2012 en een ouder echtpaar uit Exloo in 2013. Ze waren uit op het geld van hun slachtoffers, verklaarden ze. Ze hadden forse schulden en geld nodig voor pillen en wiet. De oudste was zeven jaar beroepsmilitair en werd twee keer uitgezonden naar Afghanistan totdat hij in 2012 ontslag nam. Hij deed na zijn arrestatie tweemaal een vluchtpoging.

Toerekeningsvatbaar

Psychiaters van het Pieter Baan Centrum uit Utrecht constateerden dat het tweetal toerekeningsvatbaar was tijdens de misdrijven, zodat een basis voor het opleggen van tbs met dwangverpleging ontbrak. Onderzoekers, ingeschakeld door de advocaten, stelden bij de oudste broer Admilson een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis vast. Reden voor zijn advocaten Noortje Lut en Michael Ruperti om aan te dringen op een middellange gevangenisstraf met tbs en dwangverpleging.

Discussie

Levenslange gevangenisstraf staat in Nederland ter discussie. De regering heeft aangekondigd de straf “nader te bezien”. De straf werd in 1870 ingevoerd ter vervanging van de doodstraf. Steeds meer juristen en ook politici zoals PvdA-kamerlid en oud-rechter Jeroen Recourt pleiten voor een tussentijdse toetsing. Dat gebeurt ook in landen om ons heen. In Duitsland wordt levenslang na 15 jaar getoetst, in Engeland na 25 jaar. En ook het Internationaal Strafhof in Den Haag doet dat. Voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid kan levenslang worden opgelegd, maar na 25 jaar wordt de uitspraak tussentijds getoetst.

Het OM beraadt zich nog op hoger beroep. Ze willen eerst het vonnis “nader bestuderen”.