De metro in New York is overgenomen door nazi-Duitsland

Ter promotie van een televisieserie is de New Yorkse metro bekleed met de adelaar van nazi-Duitsland en de zon van imperialistisch Japan.

Zo ziet Times Square eruit in de nieuwe dramaserie The Man in the High Castle van internetgigant Amazon.
Zo ziet Times Square eruit in de nieuwe dramaserie The Man in the High Castle van internetgigant Amazon. Foto screenshot YouTube/Amazon

De adelaar van het Derde Rijk en de felrode zon van het imperialistische Japan. Beladen symbolen vanwege de connotatie met de Tweede Wereldoorlog, en sinds gisteren te zien in de metro van New York. Allemaal om een nieuwe televisieshow te promoten.

Promotiecampagne verdwijnt uit metro

Naar aanleiding van de protesten tegen promotiecampagne van Amazon Prime verdwijnen de nazi-symbolen uit de New Yorkse metro. Onduidelijk is of Amazon zelf heeft gevraagd of de reclame voor de nieuwe televisieserie The Man in the High Castle verwijderd kon worden, of dat plaatselijke autoriteiten hiertoe besloten hebben en druk hebben uitgeoefend op vervoersbedrijf MTA.

De metro op de korte lijn tussen Times Square en Grand Central Station - 42nd Street Shuttle genaamd - is van 9 november tot 14 december van binnen en buiten compleet bekleed met nazi-variaties op de Amerikaanse vlag. Alleen het hakenkruis ontbreekt; die is vervangen door het IJzeren Kruis van nazi-Duitsland.

Twitter avatar MarisaKabas Marisa Kabas an entire train of nazi imagery: totally chill with @MTA https://t.co/gdvaoGbFZe
Twitter avatar nycjim Jim Roberts Amazon & MTA thought it was a fine idea to plaster NYC subway with Nazi imagery. https://t.co/H7vDZYsaBa https://t.co/YmXWs6lpLS

Nazi-Amerika

De aankleding van de metro is onderdeel van een promotiecampagne van internetgigant Amazon voor de nieuwe dramaserie The Man in the High Castle, die afgelopen vrijdag op streamingdienst Prime werd gelanceerd. In de serie hebben de VS de Tweede Wereldoorlog verloren, en is het land verdeeld tussen nazi-Duitsland en Japan.

Kritiek

Niet geheel onverwacht leidde de transformatie van de metro tot kritiek. De burgemeester van New York, Bill deBlasio, noemde de reclames “onverantwoordelijk en beledigend”, en ook The Telegraph en Gothamist vroegen zich in artikelen af of het prominent vertonen van dergelijke symboliek moet worden toegestaan. Op Twitter lieten meerdere mensen van zich horen:

Twitter avatar EtepKcalb Black Pete I get that they’re promoting a tv show, but that subway car decked out in Nazi German and Imperial Japanese imagery really creeps me out.
Twitter avatar CoraBuhlert Cora Buhlert Honestly, Amazon, I understand you want to promote The Man in the High Castle, but finding your home page full of Nazi imagery is offensive.
Twitter avatar thestereobus Dan Connor I would feel uncomfortable sitting in a subway car with the American flag emblazoned all over it, let alone a Nazi symbol.
Twitter avatar toasterposey Sarah W. Going to Amazon and being greeted by a Statue of Liberty doing a Nazi salute sure is a thing I don’t get more used to over time.
Twitter avatar nystacey stacey agdern I know it’s fictional but f*ck. Subway cars wrapped in This show. No. @MTA

Boekverfilming

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Philip K. Dick. Een pilotaflevering werd al in januari uitgezonden, vorige week kwam het volledige eerste seizoen van tien afleveringen online. De eerste recensies zijn overwegend positief. Niet geheel toevallig wordt vooral de aankleding van de serie, de realisatie van nazi-Amerika inclusief een Vrijheidsbeeld dat een Hitlergroet uitbrengt, geprezen.