FIOD zoekt tipgever in advertentie

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD is op zoek naar een tipgever die eerder anoniem gedetailleerde informatie heeft aangeboden over een groot corruptienetwerk in de bouw- en vastgoedsector. De informatie kwam al twee jaar geleden binnen bij de FIOD Regio Limburg.

De FIOD roept deze week per advertentie in onder meer vakblad Cobouw de tipgever op om zich opnieuw te melden. Het is de eerste keer dat de FIOD via een advertentie zo’n oproep doet. Ook andere personen die „meer informatie over deze of andere misstanden binnen de sector” hebben, kunnen de FIOD bellen.

Aanleiding voor de advertentie is een anonieme brief met cd’s vol informatie die op 1 februari 2013 bij de FIOD in Limburg binnenkwam. De schrijver meldde dat hij betrokken was geweest bij dubieuze vastgoedtransacties. Binnen „een grootschalig netwerk van ondernemingen en personen” zou smeergeld betaald zijn.

In de brief staat verder: „Voor deze diensten werden deze mensen ruimschoots betaald. De namen staan op de cd’s, zijn gecodeerd. De omvang van deze activiteiten is waarschijnlijk de grootste die ooit heeft plaatsgevonden.”

In dat FIOD-onderzoek wordt nu de hulp ingeroepen van de tipgever en anderen. Bij de FIOD werken rechercheurs met kennis van grootschalige fraude en georganiseerde criminaliteit. (NRC)