FIOD zoekt per advertentie zijn tipgever

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD is op zoek naar een tipgever die eerder anoniem gedetailleerde informatie heeft aangeboden over een groot corruptienetwerk in de bouw- en vastgoedsector. De informatie kwam al twee jaar geleden binnen bij de FIOD Regio Limburg.

De FIOD roept deze week per advertentie in onder meer vakblad Cobouw de tipgever op om zich opnieuw te melden. Het is de eerste keer dat de FIOD via een advertentie zo’n oproep doet. Ook andere personen die „meer informatie over deze of andere misstanden binnen de sector” hebben, kunnen het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de FIOD bellen.

Aanleiding voor de advertentie is een anonieme brief met cd’s vol informatie die op 1 februari 2013 bij het kantoor van de FIOD in Limburg binnenkwam. De schrijver meldde dat hij „analist, adviseur en activist” was en betrokken was geweest bij dubieuze vastgoedtransacties. Binnen „een grootschalig netwerk van ondernemingen en personen” zou onder meer smeergeld betaald zijn.

In de brief staat onder andere: „Voor deze diensten werden deze mensen ruimschoots betaald. De namen staan op de cd’s, zijn gecodeerd. De omvang van deze activiteiten is waarschijnlijk de grootste die ooit heeft plaatsgevonden.”

De gedetailleerde omschrijvingen over misstanden waren voor de FIOD aanleiding om een onderzoek te starten. In dat onderzoek wordt nu de hulp ingeroepen van de tipgever en andere personen uit de sector. Bij het TCI werken financiële rechercheurs die kennis hebben van grootschalige fraude en georganiseerde criminaliteit. (NRC)