Helemaal (h)app(y)

Bestaat er straks een Spotify voor apps?

Google experimenteert met het streamen van mobiele apps. Net als bij video’s en muziek hoef je de apps niet meer apart te downloaden. Hoe werkt het precies?

Beeld iStock

Je kan het zo gek niet bedenken of er is een app voor: eentje die je in piratenstem vertelt waar je auto staat, eentje waarmee je ‘Yo’ tegen een ander kan zeggen (en alleen dat), of eentje die bijhoudt waar je een grote boodschap doet.

Maar apps moet je nu nog downloaden, ook degenen die niet al te nuttig zijn. Google is aan het experimenteren om dat in de toekomst overbodig te maken, meldt VentureBeat. Als het aan de zoekmachine ligt, maken apps dezelfde ontwikkeling door als video’s en muziek en kan je ze gaan streamen.

Wat wil Google?

Apps hebben nadelen: ze nemen opslagruimte in op je telefoon. En telkens als je een andere app wilt gebruiken, moet je die apart openen.

Als je op het internet surft, ‘stream’ je in feite elke website. In één programma, een browser, gebruik je de verschillende functionaliteiten die websites bieden, zonder de achterliggende software te hoeven downloaden. Vergelijk het met het verschil tussen iTunes en Spotify. Apps werken als iTunes: je moet eerst een mp3 of ander muziekbestand opslaan op je computer voor je het kan luisteren. Websites werken als Spotify. Je krijgt gelijk de inhoud van de mp3: het liedje.

Wat Google nu wil, is de toepassingen van apps surfbaar maken, zoals het gewone internet, en daarmee de lijn tussen apps en browser vervagen. Het streamen werkt nu alleen nog in de Google-app. Maar mocht Google het ook gaan ontwikkelen voor Chrome, dan hebben ze al een groot platform: dat is de populairste mobiele browser.

Op dit moment is app-informatie ook niet altijd makkelijk doorzoekbaar. Sommige apps hebben immers geen website en zijn daarom lastig in Google terug te vinden. Google is al langer bezig met zogeheten ‘app indexing‘ (andere bedrijven ook). Het streamen van apps is een doorontwikkeling van Google’s tocht in app indexing-gebied.

Hoe werkt het?

Google is nog aan het experimenteren. Negen apps doen daaraan mee: Hotel Tonight, Weather Channel, Chimani, Gormey, My Horoscope, Visual Anatomy Free, Useful Knots, Daily Horoscope en New York Subway.

Stel, je zoekt naar een hotel op Google, dat een boekingsmogelijkheid vindt via een boekingsapp. Dan klik je bij de link die verschijnt op ‘stream’. Vervolgens krijg je de functionaliteit die hoort bij de boekingsapp, terwijl je in de Google-app blijft. Het werkt op die manier gewoon als surfen naar een website.

App streaming

Het app-streamen doet het vooralsnog trouwens alleen als je een wifi-verbinding hebt.

Wat heb je er aan?

Het gebruik van mobiele apps neemt al jaren toe, ten opzichte van mobiele websites. In de Verenigde Staten besteden mensen slechts tien procent van de internettijd op hun telefoon in een browser. De andere 90 procent van hun internetgebruik speelt zich af in mobiele apps.

Maar heel veel apps worden slechts één keer gebruikt: 25 procent. De drempel om apps te gebruiken die je niet van plan bent vaak te openen, wordt lager als je ze niet hoeft te downloaden. Zo zul je ook sneller andere muziek luisteren als je die kunt streamen in plaats van eerst te moeten downloaden. Muziekstreamers Apple Music en Spotify pochen niet voor niets met de mogelijkheid tot nieuwe ontdekkingen voor gebruikers.

Voor app-ontwikkelaars biedt het wellicht ook mogelijkheden. De meeste verdienen niet zoveel met mobiele apps. Als Google meer gebruikers trekt door een streamingmogelijkheid voor apps te verzorgen, profiteren makers daar ook van.

En het zou helemaal een uitkomst zijn als deze nieuwe ontwikkeling ervoor zorgt dat het, net als bij een internetbrowser, niet meer uitmaakt welk besturingssysteem je hebt op je telefoon of tablet. Zowel voor developers als gebruikers.