Belgen móéten weer normaal leven

Nog altijd geldt het hoogste niveau van terreurdreiging. Maar van de Belgische regering mogen kinderen weer naar school.

Ook vandaag zijn de meeste scholen in Brussel nog gesloten. Foto Francois Lenoir/Reuters

Het land onder blijvende terreurdreiging op slot houden? Of de teugels wat laten vieren? Het dilemma van de Belgische premier is duivels, en dat is af te lezen aan zijn gezicht als hij ’s avonds de perszaal betreedt. Gepijnigd. Vermoeid. Logisch, gezien de situatie.

„De dreiging is het zelfde als gisteren”, zegt Charles Michel, leider van een land waar iedereen al dagen de adem inhoudt. Dreigingsniveau 4, het hoogste, blijft van kracht in Brussel. Het betekent ‘ernstig en nabij’, licht Michel toe. En elders in België geldt niveau 3: ‘dreiging is mogelijk en waarschijnlijk’.

Voor Belgen is het de vierde dag op rij dat hun premier hen oproept tot „uiterste waakzaamheid”. Maar dan komt zijn dubbele boodschap: „We blijven vrezen voor terreuraanslagen. Maar ik heb u eerder ook gezegd dat wij zo snel mogelijk weer terug willen naar een normaal leven. We hebben daarom besloten dat woensdag de scholen en metro weer opengaan.”

Terug naar een normaal leven, terwijl de klopjacht op terroristen onverminderd doorgaat? En toch kunnen kinderen in Brussel plots wél veilig naar school? Wat bedoelt Charles Michel? Een correspondent van een Amerikaanse televisiezender gaat er vol op in.

„De buitenwereld ziet een regering die de veiligheidssituatie niet onder controle krijgt. Wat vindt u daarvan?”

Een duidelijk antwoord blijft uit.

Rust en ruimte

Sinds zaterdagochtend geldt in België een noodtoestand, waardoor in hoofdstad Brussel het openbare leven deels stil viel. Metrostations en schoolpoorten bleven dicht. Veel bedrijven droegen hun personeel op om thuis te werken. Het moest de veiligheidsdiensten de ‘rust’ en ruimte geven om hun werk te doen: het opsporen van verdachten die gelieerd zijn aan de aanslagen in Parijs. Het hoofddoel: de arrestatie van ‘Parijs’-terrorist Salah Abdeslam uit de Brusselse gemeente Molenbeek.

Maar na drie dagen van politieacties en huiszoekingen, in Brussel, Charleroi en Luik, is Abdeslam nog altijd voortvluchtig. Bij acties maandag werden weer vijf mensen opgepakt, waarmee het totaal aan arrestanten nu op 21 komt. Vuurwapens en explosieven werden niet gevonden. Even ging het gerucht dat Abdeslam was gezien in de buurt van Luik, aan het stuur van een zwarte BMW. Maar dat „spoor naar Luik is negatief, het leidt niet naar de verdachte waar we allemaal naar zoeken”, zei een teleurgestelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon later.

De politie heeft gisteren wel opnieuw een verdachte in staat van beschuldiging gesteld in verband met de aanslagen in Parijs. De identiteit van de man werd niet bekendgemaakt, over zijn mogelijk rol in de aanslagen is ook niets meegedeeld.

In afwachting van echt succes bij de politieacties groeit in de samenleving het ongemak en ongeduld. „Sorry, we’re open!” heet de Facebookpagina waar cafés, restaurants en evenementenorganisaties melden dat hun deuren ondanks alles open blijven. „De samenleving moet haar rug rechten”, luidt de boodschap. „Angst is een slechte raadgever.” Ofwel: wat is de prijs van die „uiterste waakzaamheid” waar premier Michel om vraagt?

Zelfs de speelplaatsen zijn verlaten in Brussel. Foto Virginia Mayo/AP

Na uren van onderhandelen met verantwoordelijke ministers presenteerde hij zijn compromis: de kinderen kunnen vanaf woensdag weer naar school – naar de wens van de Vlaamse partijen; bij de schoolpoorten komt extra beveiliging – op verzoek van Waalse partijen.

Voor een school in een arme wijk met sociale spanningen gaan een paar militairen de wacht houden. „Een andere school waar geen problemen zijn heeft die bewaking wellicht niet nodig”, zegt de woordvoerder van de premier die dan al is vertrokken. „Een volle dinsdag nog”, zegt de woordvoerder. Dat is de tijd die rest om het veiligheidsplan voor de scholen uit te werken.”