Kenianen bezetten bondsbureau

Het broeit onder Keniaanse atleten. De weerstand tegen het falende antidopingbeleid van de nationale bond Athletics Kenya bereikte gisteren een voorlopig hoogtepunt met de bezetting van het bondsbureau door een zestigtal atleten. Zij eisen het vertrek van de bondsleiding.

De actie is ingegeven door ergernis over berichten dat bestuurders genegen zijn positieve dopingtesten weg te moffelen en passief zijn bij het opzetten van een goed functionerend antidopingsysteem. Kenia heet een vrijhaven te zijn voor dopinggebruikers. Sporters vrezen daar de dupe van te worden.

Onlangs is een onderzoek ingesteld door de ethische commissie van de internationale atletiekfederatie IAAF naar het verduisteren van sponsorgeld van de sportkledingfirma Nike. En wereldantidopingagentschap WADA dreigt Kenia met maatregelen als er niet op korte termijn een ordentelijk controlesysteem wordt ingevoerd.

De vrees voor een internationale schorsing van het land is groot onder de atleten. Bij de bezettingsactie op het bondsbureau valt op dat de Keniaanse toplopers zich afzijdig houden. Vooral de minder sterke lopers willen actie en verlangen dat de bestuurders maatregelen nemen voordat Kenia een tweede Rusland wordt, waar de atletiekbond onlangs werd geschorst na een groot dopingschandaal.