In Kenia kraait het oproer; bondsbureau bezet door atleten vanwege misstanden bij de nationale bond

Het broeit onder Keniaanse atleten. De weerstand tegen het falende antidopingbeleid van de bond Athletics Kenya bereikte gisteren een voorlopig hoogtepunt met de bezetting van het bondsbureau door een zestigtal atleten. Zij eisen het vertrek van de bondsleiding.

De actie is ingegeven door ergernis onder atleten over berichten dat bondsbestuurders genegen zijn positieve dopingtesten weg te moffelen en passief zijn bij het opzetten van een goed functionerend antidopingsysteem. Kenia heet een vrijhaven voor dopinggebruikers te zijn.

De sporters vrezen daar de dupe van te worden. Er is een onderzoek ingesteld door de ethische commissie van de internationale atletiekfederatie IAAF naar het verduisteren van sponsorgeld van de sportkledingfirma Nike. En het wereldantidopingbureau dreigt Kenia met maatregelen als er geen ordentelijk controlesysteem wordt ingevoerd. De vrees voor een schorsing van het land is onder atleten groot. Zij willen actie en verlangen dat de bondsbestuurders maatregelen nemen voordat Kenia een tweede Rusland wordt.

Opvallend aspect is dat niet de grote namen, maar mindere atleten de bezetting uitvoeren. De Keniaanse toplopers lijken bevreesd voor schadelijke gevolgen en represailles van de nationale bond. Zij hebben tenslotte het meest te verliezen.