Annemarie Jorritsma nieuwe VVD-voorzitter Eerste Kamer

Annemarie Jorritsma werd unaniem verkozen. Ze volgt Loek Hermans op, die drie weken geleden opstapte.

Annemarie Jorritsma staat op archiefbeeld de pers te woord na afloop van de ontmoeting met informateurs en onderhandelaars aan de formatietafel, toen nog als voorzitter van VNG.
Annemarie Jorritsma staat op archiefbeeld de pers te woord na afloop van de ontmoeting met informateurs en onderhandelaars aan de formatietafel, toen nog als voorzitter van VNG. Foto: Phil Nijhuis / ANP

Annemarie Jorritsma wordt de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD. Ze volgt Loek Hermans op, die drie weken geleden terugtrad vanwege een hard oordeel over misstanden bij thuiszorgorganisatie Meavita.

Met Annemarie Jorritsma als nieuwe fractievoorzitter kiest de VVD in de Eerste Kamer voor “stevigheid en statuur”. Dat zei vice-fractievoorzitter Helmi Huijbregts nadat de 13-koppige fractie vanavond unaniem voor Jorritsma had gekozen.

Niet de gedroomde start

Jorritsma – oud-vicepremier en tot twee maanden geleden burgemeester van Almere – noemde het zelf “niet de gedroomde start”. Zij krijgt de baan nadat Loek Hermans drie weken geleden moest aftreden na een hard rechterlijk oordeel over zijn rol in het faillissement van thuiszorgmoloch Meavita.

“Ik ben nog een ‘jong’ Eerste Kamerlid”, zei Jorritsma (65) die in juni begon als senator en vandaag haar maidenspeech uitsprak. “Het fractievoorzitterschap is een enorme uitdaging.”

Terug van nooit helemaal weggeweest

Jorritsma keert in deze hoedanigheid terug in het hart van de macht. Niet alleen is ze voorzitter van de grootste fractie in de senaat, ze maakt ook deel uit van het ‘kernteam’ van de VVD-top en schuift aan bij het wekelijkse partijoverleg met bewindslieden. Al is Jorritsma, zo zegt ze zelf, als burgemeester en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nooit helemaal weggeweest uit de landelijke politiek.

Ze moet als fractieleider meteen aan de slag om het kabinet te helpen het Belastingplan door de Eerste Kamer te krijgen. Daarvoor krijgt ze in ieder geval te maken met Thom de Graaf, fractievoorzitter van D66. Die noemde haar in een korte reactie “politiek boerenslim”. “Annemarie weet zich in vrijwel elke situatie staande te houden”, aldus De Graaf.