Aantal vluchtelingen dat in Griekenland aankomt drastisch gedaald

Kwamen begin november per dag nog zo’n 4.500 mensen per dag aan in Griekenland, dit weekend waren dat er 155.

Vluchtelingen arriveren in een overvolle rubberboot op het Griekse eiland Lesvos.
Vluchtelingen arriveren in een overvolle rubberboot op het Griekse eiland Lesvos. Foto Orestis Panagiotou / EPA

Het aantal vluchtelingen dat afgelopen weekend in Griekenland is aangekomen is drastisch gedaald ten opzichte van de afgelopen maanden. Kwamen begin november nog zo’n 4.500 mensen per dag aan in Griekenland, dit weekend waren dat er slechts 155.

Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vandaag laten weten in een persbericht. De vluchtelingen arriveerden op de Griekse eilanden, de populairste vluchtroute naar Europa. Sinds het begin van deze maand kwamen daar al 100.000 vluchtelingen aan.

Geen oorzaak genoemd

De IOM noemt geen oorzaak voor deze scherpe afname. Mogelijk zorgt het slechte weer voor de daling. Ook het aantal vluchtelingen dat via de Middellandse Zee in Italië aankomt is sinds het begin van de herfst gedaald.

De organisatie merkt op dat er sinds 17 november geen dodelijke slachtoffers meer te betreuren zijn geweest in Griekse wateren. Veel vluchtelingen wagen de korte doch riskante oversteek in gammele houten of rubberbootjes. Sinds het begin van 2015 zijn 585 verdronken in de zee voor de Griekse kust.

Vluchtelingen vast bij de grens

Verder liet het IOM weten dat het aantal vluchtelingen dat vastzit bij de grens tussen Griekenland en Macedonië de afgelopen dagen is gestegen. Macedonische autoriteiten laten alleen nog vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Irak toe en weigeren om anderen door te laten. Donderdagochtend zaten er nog 400 mensen vast, zondagochtend waren dat er al tussen de 1.500 en 2.000.

Van de 155 mensen die op de Griekse eilanden arriveerden, kwamen er 79 personen aan op Kalymnos, 44 op Megisti en 24 op Lesvos. De rest kwam aan op Chios en Kos.