Explosie in bus presidentiële garde Tunesie: 12 doden

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist.

Politieagenten en reddingsdiensten op de locatie waar de ontploffing plaatshad.
Politieagenten en reddingsdiensten op de locatie waar de ontploffing plaatshad. Foto Mohamed Messara / EPA

Bij een explosie in een bus waarin de Tunesische presidentiële garde zat zijn dinsdag zeker 12 doden gevallen. Dat heeft het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten, meldt persbureau AP.

Het incident vond plaats in het centrum van de hoofdstad Tunis. Volgens het ministerie gaat het om een “terreurdaad”. Er zouden ook minstens 16 gewonden zijn gevallen, aldus het ministerie. Een bron bij de presidentiële garde meldde aan persbureau Reuters dat de explosie waarschijnlijk is veroorzaakt door een bom doe aan boord van de bus afging.

Noodtoestand

Ambulances haastten zich naar de locatie en veiligheidsmedewerkers sloten de omgeving snel af. Na het incident bezochten premier Habib Essid en minister van Binnenlandse Zaken Najem Gharsalli de plaats waar de explosie had plaatsgevonden. President Beji Caid Essebsi kondigde later op de avond de noodtoestand en een avondklok af.

De aanval komt tien dagen nadat de autoriteiten, in reactie op de terreuraanslagen in Parijs, strengere veiligheidsmaatregelen hebben genomen en meer militairen en agenten in Tunis hebben gestationeerd. De aanslag is nog niet opgeëist.

Vaker aanslagen dit jaar

Tunesië is dit jaar vaker het toneel geweest van terroristisch geweld. Afgelopen maart werden 22 mensen vermoord bij het Bardo-museum, dat net buiten Tunis ligt. In juni werd een luxehotel in de populaire badplaats Sousse door een schutter onder vuur genomen, waarbij 38 mensen het leven lieten. In beide gevallen zat terreurbeweging Islamitische Staat achter de aanvallen bij de toeristische trekpleisters.

In Tunesië geldt een dreiging van terroristische aanslagen. Dit is vooral het geval in de grensgebieden met Libië en Algerije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt in zijn reisadvies:

“Er is in Tunesië een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op toeristen en westerlingen. Risico van ontvoeringen is ook aanwezig.”

De afgelopen jaren waren er regelmatig gewapende incidenten in Tunesië. In 2013 werden twee aanslagen voorkomen in de toeristische plaatsen Sousse en Monastir. Dit was bij een internationaal hotel en bij het grafmonument van wijlen president Bourguiba. Vorige maand liet Tunesië nog weten een grote terreuraanval te hebben verijdeld.