Dit schrijven de Belgische kranten

Hoe luidde het commentaar in Belgische kranten gisteren over de verregaande maatregelen die de autoriteiten namen? De Standaard vond het „ongepast om de besluitvaardigheid van de regering in vraag te stellen”. Le Soir schreef dat de ‘lockdown’ van de stad niet veel langer kan duren. De burgers reageerden op de oproep van de politie om niet te twitteren over haar bewegingen met poezenplaatjes.

Persstemmen

De Standaard

„De maatregel lijkt overdreven, om niet te zeggen excessief. Toch kunnen we niet anders dan te vertrouwen op de analyse die de Nationale Veiligheidsraad (...) maakt. Zij alleen beschikt over informatie, zij alleen kan bijgevolg oordelen. Logischerwijs kan er op dit precaire moment van transparantie geen sprake zijn. Dat maakt het ongepast om de besluitvaardigheid van de regering in vraag te stellen. De vraag of terroristen door dit machtsvertoon aan de winnende hand zijn, doet niets ter zake. De overheid heeft de plicht alles in het werk te stellen om de veiligheid van haar inwoners te garanderen. Pas achteraf kunnen we bestuderen of deze tijdelijke staat van beleg gepast was”.

Le Soir

„Eén ding is zeker: het afgrendelen van het gewest Brussel en de negentien gemeenten, de geleidelijke verlamming – niet alleen van Brussel maar ook van de rest van het land waar een klimaat van angst heerst, zal moeilijk verder door te voeren zijn door de autoriteiten. „De lockdown van een stad voor zo’n lange periode als voorzorgsmaatregel voor de terroristische dreiging is ongekend – en niet alleen in België.”

De Tijd

„Wordt Brussel een soort Israël in Europa? Met metaaldetectoren aan nachtclubs en bedrijven? Met zwaar bewapende beveiligingsmensen bij ieder evenement van enige omvang?

In een week tijd zijn we willens nillens een eind in die richting opgeschoven.”

Belang van Limburg

„De vraag is of we niet moeten breken met de Belgische traditie om te besparen op kerntaken zoals defensie, justitie en binnenlandse zaken? Dat Defensie de armste leerling van de Europese klas is geworden, weten we. Met onze staatsveiligheid is het niet veel beter gesteld. Die dienst heeft een jaarbudget van 50 miljoen euro en 500 medewerkers die echt inlichtingenwerk doen. „Dat zijn er drie keer minder dan de Nederlandse geheime dienst AIVD, die in juni vorig jaar alleen al 25 miljoen euro extra kreeg om jihadstrijders aan te pakken. Ook Frankrijk zet veel zwaarder in op veiligheid”.

#Brusselslockdown

In reactie op het verzoek van de Brusselse politie om niet over haar bewegingen te twitteren en facebooken, besloten Belgen massaal kattenfoto’s via sociale media te delen onder de hashtag #BrusselsLockdown.

In Parijs ging kort na de aanslagen #jesuisenterrasse trending. De boodschap: wij laten ons niet intimideren, wij gaan gewoon uit. Zijn de katten een flauw vervolg hierop? Allerminst, zo leert een kwartier scrollen. We zien een kat die zich camoufleert, een kat die door luxaflex loert, een groepje katten op patrouille, een kat die wegduikt in z’n vacht en een kat verstopt in een papieren zak. Als het aan de Brusselse katten ligt...