Ziyech is ’t enige juweeltje in een armoedige ploeg

Met de week zakt FC Twente verder weg, gisteren werd de ploeg in de Kuip weggespeeld door Feyenoord: 5-0. Enige lichtpuntje is Hakim Ziyech.

Hakim Ziyech staat bij de middenlijn, handen in z’n zij, wanhopige blik naar de bank van FC Twente. Weer een tegendoelpunt, de vierde deze middag. Alle moedeloosheid komt samen, het is vroeg donker, regen gutst, de eerste novemberkou is voelbaar. Wéér naar de middenstip, wéér aftrappen met aanvalsmaatje Felipe Gutiérrez. Wanneer komt er een einde aan deze helletocht?

Zijn ploeg is dwalende, 5-0 verliezen bij Feyenoord. Met de week zakt Twente verder weg in het drijfzand, berooid als de club is na het financiële wanbeheer onder leiding van oud-voorzitter Joop Munsterman. De negende nederlaag in dertien competitiewedstrijden. „We zijn als kleine jochies van het veld gespeeld”, zegt aanvoerder Ziyech tegen de NOS – de schrijvende pers ontwijkt hij na afloop.

Hakim Ziyech (22) draaft een middag lang in de Kuip, lichaam lichtjes voorovergebogen, armen in de bokshouding. Af en toe een geniale actie, een strakke pass, een moment van brille. Maar zijn goede intenties smoren bij medespelers. De stilist is spits en spelmaker tegelijk, maar hij kan het niet alleen. „Het leek wel alsof ik op een onbewoond eiland stond”, zegt hij bij Fox Sports.

Hij is de enige juweel in een armoedige ploeg. Een Lamborghini in een showroom vol tweedehands auto’s. Hij zinspeelde onlangs op een vertrek in de winterstop, vanuit zijn visie valt dat te begrijpen. Met dit Twente – dat afkoerst af op een tweede seizoenshelft vol degradatievoetbal – komt zijn carrière niet op gang.

Vier duels nog tot de winterstop, wedstrijden waarin Ziyech de etalage kan opsieren voor een transfer. Zijn cijfers, geanalyseerd door Opta Sports, zijn cum laude. Twente is afhankelijk van de eenmanszaak Ziyech – vier assists en zeven goals. Geen eredivisiespeler creëerde deze lopende competitie zoveel kansen als hij (40) en niemand waagde zoveel doelpogingen (63).

Marokkaanse familie

Ziyech is geboren en getogen in Dronten. Hij is de jongste in een groot voetbalrijk gezin van Marokkaanse afkomst: in totaal vijf broers en drie zussen. Zijn broers hadden ook potentie, zo zat Hicham in de jeugdopleiding van SC Heerenveen en Essam zat bij PEC Zwolle. Alleen benjamin Hakim haalde de top.

Elf was Ziyech toen hij begon in de jeugdopleiding van Heerenveen, zijn vader was kort daarvoor overleden aan een spierziekte. Hij kreeg in die tijd veel steun van zijn oudste broer Faouzi, zegt oud-international Jeffrey Talan, zijn jeugdtrainer in Friesland. „Die had alles voor hem over en reed hem naar trainingen en wedstrijden.”

Ziyech was een rustige jongen, herinnert Talan zich. Niet altijd even makkelijk. „Vroeger was ik echt een vervelend mannetje”, zei hij zelf vorig jaar tegen de Leeuwarder Courant. Door zijn talent groeide hij in de hiërarchie. Talan: „In de meeste teams was hij het mannetje van de groep.” Een echte „straatvoetballer”, vond Talan hem in de jeugd. Type slangenmens. „Fysiek niet erg sterk. Maar wel technisch en slim.”

Alfred Schreuder

Na een sterk seizoen bij Heerenveen ging hij in de zomer van 2014 naar Twente, de club waar hij zich verder kon ontwikkelen, zo was het idee. Hij verkoos Twente boven Feyenoord. Wat hij toen niet kon voorzien was dat de club te maken zou krijgen met grote financiële problemen – hoewel Twente zich destijds ook al in de zorgelijke categorie 1 van de KNVB bevond.

Dit voorjaar sloeg de crisis bij Twente in zijn volle omvang toe. Munsterman vertrok, de club kreeg zes punten in mindering, de prestaties holden achteruit, trainer Alfred Schreuder kwam onder vuur. Ziyech zag het kaartenhuis Twente in elkaar vallen.

„We hebben in die tijd veel aan elkaar gehad”, zegt Schreuder vanuit Duitsland. Hij is nu assistent bij 1899 Hoffenheim na zijn ontslag in augustus bij FC Twente. Lange tijd was Schreuder de vertrouwenspersoon van Ziyech bij Twente. De spelverdeler bleef afgelopen zomer in Enschede, mede voor Schreuder, ondanks het naderende onheil: de selectie was leeg gekocht. „Hij bleef ons trouw.” De twee hebben nu nog af en toe contact.

Twee weken terug maakte Ziyech na het duel met Heerenveen een obsceen gebaar richting eigen fans. Schreuder neemt het op voor Ziyech. „Hij toont emotie, het doet hem veel hoe het nu gaat bij Twente. Dat hoort bij topvoetballers, Theo Janssen en Kenneth Pérez hadden dat ook.”

Volgens VI zou hij voor een bedrag tussen de vijf en zes miljoen euro weg mogen. Wat adviseert Schreuder zijn oude pupil? „Hij kan bij alle Nederlandse topclubs met twee vingers in zijn neus mee. Maar meest logisch zou een buitenlandse club zijn.”

    • Steven Verseput