Wethouder weg na ruzie met dorpsvlogger

Vladimir Hornicek filmde wethouder Vincent van den Bosch (D66) van Steenbergen. Dat liep uit de hand.

Een videoblogger duwen is niet handig. Ook niet als je hem irritant vindt. Wethouder Vincent van den Bosch (D66) van Steenbergen is afgelopen weekend afgetreden omdat de ophef over een aanvaring met een blogger maar niet ophield.

De confrontatie vond plaats na een raadsvergadering twee weken geleden, over het opvangen van asielzoekers in de West-Brabantse plaats. Een eerste vergadering over de mogelijke komst van een azc was tumultueus verlopen. Een tweede bijeenkomst, waarbij bezoekers zich tevoren moesten aanmelden, verliep rustiger.

Na afloop werd Van den Bosch opgevangen door de lokale videoblogger Vladimir Hornicek. De vlogger benadert Van den Bosch aanvankelijk vrolijk, terwijl hij filmt: „Hallo, meneer Van den Bosch, leuk dat ik u nog zo laat op de avond tref.” Van den Bosch reageert getergd. „Je was een leuke dorpsgek, maar dat is een beetje voorbij.” Hij loopt op de Hornicek af. „Als je dit publiceert, dan krijg je nog een waarschuwing en dan gaan we gewoon een rechtszaak tegen jou beginnen.” Daarop volgen wat schokkerige camerabeelden.

„Hij greep naar de camera, een duur ding, dus ik dook weg”, zegt Hornicek. „Hij ging totaal uit zijn plaat.” Echt geweld kwam er niet aan te pas. „Hij heeft me aan mijn mouw getrokken.”

„Ik vind dit nogal intimiderend, meneer Van den Bosch”, zegt Hornicek op het filmpje tegen de wethouder. „Je bent zelf nogal intimiderend”, antwoordt die. „Ik snap dat je wat hersencellen mist. [...] Maar er valt met jou niet op een normale manier te praten.”

Hornicek publiceerde het filmpje op zijn YouTube-kanaal. Het is inmiddels ruim 100.000 keer bekeken. De videoblogger vindt dat wethouders en raadsleden slecht naar de burgers van Steenbergen luisteren. Zo ondervindt hij veel last van een snelweg langs zijn huis, maar wordt niet naar zijn klachten geluisterd, zegt hij.

Van den Bosch zelf zegt dat de confrontatie met de blogger niet de reden is van zijn vertrek, al heeft het uiteindelijk wel meegespeeld. Hij heeft na het voorval wel zijn excuses aangeboden.

De politieke verhoudingen in de Steenbergse politiek zijn behoorlijk verziekt, zegt hij. „Vooral de fractievoorzitter van de PvdA heeft de hand in een lastercampagne tegen mij. Het incident met de blogger kan hij daar goed bij gebruiken.”

Sinds de discussie rond een mogelijk azc in Steenbergen is de sfeer nog bedreigender geworden, zegt Van den Bosch. Zijn huis is bekogeld met eieren, vermoedelijk door tegenstanders van het azc.

In een sfeer van verdachtmakingen vind ik het moeilijk om mijn werk nog goed te kunnen uitvoeren, zegt Van den Bosch. Morgenmiddag zal hij in een bijeenkomst op het gemeentehuis een uitgebreide toelichting geven op zijn vertrek.

    • Sheila Kamerman