Wethouder Steenbergen treedt af na aanvaring met dorpsvlogger

Vladimir Hornicek filmde wethouder Vincent van den Bosch (D66) van Steenbergen. Dat liep uit de hand.

Een videoblogger duwen is niet handig. Ook niet als je hem irritant vindt. Wethouder Vincent van den Bosch (D66) van Steenbergen is afgelopen weekend afgetreden omdat de ophef over een aanvaring met een blogger niet ophield.

De confrontatie was na een raadsvergadering twee weken geleden, over het opvangen van asielzoekers in de West-Brabantse plaats. Een eerste vergadering over de mogelijke komst van een azc was tumultueus verlopen. Een tweede bijeenkomst, waarbij bezoekers zich tevoren moesten aanmelden, verliep rustiger.

Na afloop ervan werd Van den Bosch opgevangen door de lokale videoblogger Vladimir Hornicek. De vlogger benadert Van den Bosch aanvankelijk vrolijk, terwijl hij filmt: „Hallo, meneer Van den Bosch, leuk dat ik u nog zo laat op de avond tref.” Van den Bosch reageert getergd. „Je was een leuke dorpsgek, maar dat is een beetje voorbij.” Hij loopt op de Hornicek af. „Als je dit publiceert, dan krijg je nog een waarschuwing en dan gaan we gewoon een rechtszaak tegen jou beginnen.” Daarop volgen wat schokkerige camerabeelden.

„Hij greep naar de camera, een duur ding, dus ik dook weg”, zegt Hornicek. „Hij ging totaal uit zijn plaat.” Echt geweld kwam er niet aan te pas. „Hij heeft me aan mijn mouw getrokken.”

„Ik vind dit nogal intimiderend, meneer Van den Bosch”, zegt Hornicek op het filmpje tegen de wethouder. „Je bent zelf nogal intimiderend”, antwoordt die. „Ik snap dat je wat hersencellen mist. [...] Maar er valt met jou niet op een normale manier met jou te praten.”

Hornicek publiceerde het filmpje op zijn YouTube-kanaal. Het is inmiddels ruim 100.000 keer bekeken. De videoblogger vindt dat wethouders en raadsleden slecht naar de burgers van Steenbergen luisteren. Zo ondervindt hij veel last van een snelweg langs zijn huis, maar wordt niet naar zijn klachten geluisterd, zegt hij.

Van den Bosch heeft na het voorval zijn excuses aangeboden, maar de beroering ging niet voorbij. In dagblad BN DeStem zegt hij dat hij veel positieve reacties krijgt over zijn werk. „Maar al die randzaken halen inderdaad de lol van het werk af, ja. Dan wordt het steeds moeilijker door te gaan.”

    • Sheila Kamerman