VS gaan olietrucks IS harder aanpakken

De VS hopen zo de groep in het hart te treffen. Oliehandel is een belangrijke bron van inkomsten voor IS.

Straaljagers van de Amerikaanse marine die bombardementen uitvoeren op IS in Irak en Syrië. Foto: Amerikaans ministerie van Defensie / EPA

Het Amerikaanse leger gaat meer aanvallen uitvoeren op trucks van terreurbeweging Islamitische Staat die olie vervoeren. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht in Irak maandag gezegd, meldt persbureau AP.

De Verenigde Staten hopen zo de groep in het hart te treffen. Clandestiene oliehandel is de belangrijkste bron van inkomsten van IS. Daarnaast verdient de beweging onder meer geld met het heffen van belasting, de verkoop van archeologische voorwerpen en het vragen van losgeld voor gijzelaars.

Helft inkomsten

Washington schat dat de opbrengst van oliehandel ruwweg voor de helft van de inkomsten van IS beslaat. De VS hebben zaterdag in het oosten van Syrië 283 olietrucks gebombardeerd die vermoedelijk toebehoren aan IS. Op 15 november werden werden 116 tankwagens aangevallen. Ook raffinaderijen en andere oliefaciliteiten worden door de Amerikanen onder vuur genomen.

Een door de VS geleide coalitie voert al meer dan een jaar aanvallen uit op stellingen van IS. Ook Nederland is onderdeel van het bondgenootschap en bombardeert IS in Irak. Sinds de aanslagen in Parijs van 13 november pleiten veel westerse landen voor een hardere en effectievere strategie tegen Islamitische Staat.

    • Casper van der Veen