Vijf huiszoekingen en vijf arrestaties in België

Ook zondag vond een grote politieactie plaats in België, waarbij 16 mensen werden aangehouden.

In Brussel geldt nog altijd de hoogste staat van paraatheid. Foto Laurent Dubrule / EPA

De Belgische politie heeft na de acties van zondag, maandag nog eens vijf huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij is €26.000 euro in beslag genomen en werden vijf mensen opgepakt. De invallen vonden plaats in de omgeving van Brussel en Luik.

Met de zestien arrestanten van gisteren komt het totale aantal mensen dat vastzit op 21. Ze worden verhoord door de politie. Spullen die tijdens de huiszoeking zijn ingenomen, worden onderzocht, meldt het Federaal Parket.

Het parket meldt verder dat er “geen enkele” link is tussen de BMW die gisteren vluchtte tijdens een routinecontrole en het lopende onderzoek. Meer details over de actie worden voorlopig niet vrijgegeven.

Zondag

Bij de actie van zondag werden negentien huiszoekingen verricht in het Brussels Gewest en Charleroi. Er zijn geen vuurwapens of explosieven gevonden. Niemand raakte gewond. Wel reed in Molenbeek een auto in op de politie. Agenten losten twee schoten. De bestuurder sloeg met de auto op de vlucht, maar werd later gewond aangehouden. Er is geen verband met het terreuronderzoek.

De BMW die op de vlucht was geslagen reed van de politie weg bij Luik. Belgische media berichtten dat de voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam in de auto zat. Dat gerucht ontkent het parket in de verklaring.

Dreigingsniveau vier

Het hoogste dreigingsniveau vier in Brussel wordt voorlopig gehandhaafd. Onder meer scholen en kinderdagverblijven houden de deuren dicht. Ook is de markt afgeblazen en het openbaar vervoer ontregeld. De ontruiming van een administratiecentrum van Stad Brussel was nodig vanwege “technische problemen” die volgens het stadsbestuur losstaan van de terreurdreiging.

Twitter avatar StadBrussel Stad Brussel Dreigingsniveau 4 in Brussel. Hoe zich informeren? https://t.co/GXs0GPPRQb