Macri verrassend nieuwe president van Argentinië

De presidentsverkiezingen in Argentinië zijn gisteren onverwachts gewonnen door de conservatieve kandidaat Mauricio Macri. De keuze voor de 56-jarige Macri, nu burgemeester van Buenos Aires, luidt een grote koerswending in, zowel qua economisch beleid als regionale verhoudingen binnen Latijns-Amerika.

Macri wil een einde maken aan het linkse, protectionistische beleid van zijn voorganger Cristina Fernández de Kirchner en haar overleden man (en vóór haar president) Néstor Kirchner. Macri wil de belastingen verlagen en de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika aantrekkelijker maken voor handel en buitenlandse investeringen.

De nieuwe president heeft ook duidelijke signalen gegeven dat hij Kirchners innige vriendschap met linkse landen in Latijns-Amerika, met name Venezuela, niet gaat voortzetten.

Gisteren gingen 32 miljoen Argentijnen naar de stembus. Macri kreeg 52 procent van de stemmen, zijn linkse tegenkandidaat Daniel Scioli haalde 48 procent. Een kwartier na het sluiten van de stembussen meldden peilingen al een overwinning voor Macri en barstte een groot feest onder zijn aanhangers los. Pas na middennacht was de officiële uitslag binnen. (NRC)