Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Uitspraak in onderzoek naar Blatter en Platini in december

Beide voetbalbestuurders worden voor die tijd nog gehoord door de tuchtcommissie.

Blatter (links) en Platini samen tijdens het FIFA-congres in mei. De Fransman feliciteert Blatter met zijn herverkiezing als voorzitter bij de bond.
Blatter (links) en Platini samen tijdens het FIFA-congres in mei. De Fransman feliciteert Blatter met zijn herverkiezing als voorzitter bij de bond. Foto Patrick B. Kraemer / EPA

Sepp Blatter en Michel Platini horen nog voor het einde van het jaar of ze worden gestraft voor een dubieuze betaling in 2011. De uitspraak in de zaak tegen de voetbalbestuurders staat gepland voor december, zo maakte de FIFA maandag bekend. Voor die tijd wordt het duo nog gehoord door de tuchtcommissie van de mondiale voetbalbond.

De tuchtcommissie, onderdeel van de ethische commissie van de FIFA, besloot Blatter en Platini donderdag officieel in staat van beschuldiging te stellen. De commissie deed dat naar aanleiding van het onderzoeksrapport, dat dit weekeinde werd voltooid en opgestuurd. In dat document verzoeken de onderzoekers sancties op te leggen aan beide bestuurders.

FIFA-baas Blatter en UEFA-voorzitter Platini werden begin vorige maand al voor 90 dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Het duo vocht die straf aan, maar verloor vorige week ook de beroepsprocedure. Blatter en Platini stappen nu naar het internationaal sporttribunaal CAS, de hoogste rechter in de sportwereld.

Blatter ook strafrechtelijk onder vuur

De zaak tegen het tweetal draait om een betaling van 1,8 miljoen euro die Platini in 2011 van Blatter kreeg. Volgens de voetbalbestuurders had de Fransman dat bedrag nog tegoed vanwege “diensten” die tussen 1999 en 2002 werden geleverd. Naast een zaak bij de FIFA loopt tegen Blatter ook een strafrechtelijk onderzoek vanwege omkoping en fraude.

Blatter kondigde in juni aan af te zullen treden als preses. Enkele dagen daarvoor werd de 79-jarige Zwitser nog gekozen voor een nieuwe termijn, maar wegens internationale kritiek stapte hij alsnog op. Platini (60) stelde zich kandidaat voor een opvolging, maar het onderzoek brengt dat in gevaar. In februari 2016 wordt een opvolger gekozen.