Syrisch leger herovert strategisch terrein op IS

Bijna een maand geleden werd Maheen veroverd door IS. Drie weken strijd volgden.

Syrische pro-regeringstroepen op 14 november, vlakbij Maheen, dat ze dan nog moeten heroveren. Foto Youssef Karwashan / AFP

Na drie weken strijd hebben het Syrische leger en lokale milities twee strategische plaatsen op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heroverd. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat met hulp van lokale activisten de Syrische oorlog nauwlettend in de gaten houdt, meldt persbureau Reuters. Rusland stond het leger bij met bommenwerpers.

Ook Syrische staatsmedia berichten over de herovering van Maheen en Hawwarin, aldus Reuters. Een groot aantal IS-strijders zou hierbij om het leven zijn gekomen. Volgens het Observatorium hebben Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen tientallen luchtaanvallen uitgevoerd rond de twee plaatsen.

Strategisch

Maheen en Hawwarin liggen op een strategisch punt, ten oosten van de snelweg die de belangrijke Syrische steden Homs en Damascus verbindt. Ook liggen ze vlak bij wegen naar de historische stad Palmyra, dat door IS wordt bezet.

Gevechten concentreren zich al langer rond deze plaatsen. Begin augustus veroverde IS het nabijgelegen Qaryatain. Daarbij ontvoerde de groepering 230 Syriërs, van wie de meesten christenen waren. IS vernietigde er een vijfde-eeuws katholiek klooster.

Bijna een maand geleden werd Maheen, een stadje met een grote legerbasis en een wapendepot, zonder veel weerstand veroverd door IS na twee zelfmoordaanslagen en een akkoord dat de groep sloot met lokale milities. Sindsdien probeerde het Syrische leger het weer in te nemen. Dat is nu dus gelukt.

Rusland in Syrië

Irak heeft tijdelijk vluchten geannuleerd naar de Koerdische regio vanwege de Russische luchtaanvallen. In een verklaring van de de Irakese luchtvaartautoriteit staat dat vluchten naar de noordelijke steden Erbil en Sulaimaniyah twee dagen lang niet vertrekken om “reizigers te beschermen”. Op andere vliegvelden verandert niets.

Rusland begon op 30 september met de luchtaanvallen in Syrië om het Syrische leger te steunen. Het Westen beschuldigt Moskou van het bombarderen van oppositionele rebellengroepen in Syrië, in plaats van IS. De Amerikaanse president herhaalde dat zondag nog maar eens tijdens de afsluiting van een top in Maleisië.

Het Syrisch Observatorium meldde vrijdag dat de Russische bombardementen al meer dan 400 burgers hebben gedood, onder wie bijna honderd kinderen. In totaal zouden de laatste maand 7.000 burgers zijn gedood in Syrië door luchtaanvallen, vooral door het Syrische leger.

Maheen en Hawwarin:

    • Menno Sedee