Grote delen Krim zonder elektriciteit na aanslagen op stroomnet vanuit Oekraïne

Grote delen van de Krim zaten gisteren zonder elektriciteit nadat zaterdagnacht hoogspanningsmasten zijn opgeblazen die vanuit Oekraïne het door Rusland bezette schiereiland van stroom voorzien.

Vier elektriciteitslijnen zijn door aanslagen beschadigd, zo heeft de Oekraïense minister van Energie, Volodymyr Demtsjysjyn, gezegd. Hierdoor kwamen ook twee districten in Oekraïne zonder stroom te zitten.

Het was gisteravond nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslagen. Vrijdag al hadden onbekenden elektriciteitsmasten beschadigd die vanuit Oekraïne stroom doorvoeren naar de Krim. Toen Oekraïense technici daarna probeerden de schade te repareren, werd dat verhinderd door leden van een groep die zich Burgerblokkade van de Krim noemt. Hierin spelen Tataarse activisten die zich hebben gekeerd tegen de Russische bezetting van de Krim, een grote rol. De groep heeft ontkend een rol te hebben gespeeld bij de aanslagen op de elektriciteitsmasten vrijdag en zaterdagnacht.

Tataarse activisten hadden in september wegen vanuit Oekraïne naar de Krim geblokkeerd, als onderdeel van een economische boycot.

Gisteren zaten aan het eind van de dag nog 1,6 van de 2 miljoen inwoners op de Krim zonder stroom. Vandaag zou er niet worden gewerkt wegens de problemen. (Reuters)