Asielzoekers treden op in John de Mols realitysoap Utopia

Vluchtelingen van de noodopvang in Crailo komen langs in realityshow Utopia. Vanavond zendt SBS6 beelden uit van de eerste kennismaking. Een 29-jarige man die Syrië eind augustus ontvluchtte, bezocht de show donderdag. Hij werd vergezeld door onder meer een woordvoerder van het Leger des Heils, dat de opvang runt.

In Utopia, een bedenksel van John de Mol en diens productiehuis Talpa, bouwen vijftien inwoners sinds 2013 een eigen gemeenschap op. Zij doen dat in sobere omstandigheden, en onder het oog van tientallen camera’s. De bewoners mogen hun terrein niet verlaten. De locatie is Crailo, naast de Bussumerheide. SBS6 zendt het programma op werkdagen uit.

In hetzelfde Crailo, een paar honderd meter verderop, verblijven sinds half oktober circa honderd vluchtelingen. Voornamelijk Syriërs.

Ze zullen vermoedelijk tot maart in Crailo wonen, mogelijk langer. Hun opvang is ook sober.

De Syriër die Utopia bezocht, de Engelssprekende Khaled, zegt tegen deze krant dat hij de tv-show ziet als „platform” om Nederlanders over het verblijf in de noodopvang te vertellen. „Vluchtelingen zijn niet zo slecht als sommigen denken.”

Met de bewoners van Utopia spraken hij en het Leger des Heils over „mogelijke samenwerking”. Zo zouden vluchtelingen desgewenst naar Utopia kunnen gaan om, samen met de bewoners daar, kledingkasten te timmeren en gewassen te kweken voor gebruik in de noodopvang.

Het initiatief om vluchtelingen te ontvangen, kwam van een Utopia-bewoner, de geboren Irakees Ivan. Als kind vluchtte hij naar Nederland. En Talpa zelf toont zich graag „een goede buur”, zegt een woordvoerder. Talpa doneerde aan de noodopvang onder meer een satellietschotel en twee tv’s. Ook bekostigt De Mol de internetverbinding in de opvang.