Rusland wil betere economische betrekkingen met Iran

Poetin bracht vandaag een bezoek aan de islamitische republiek.

Poetin en Rouhani tijdens een gezamenlijke persconferentie in Iran. Foto Sergei Chirikov / EPA

Rusland wil de handelsbetrekkingen met Iran verder verbeteren. Dat heeft president Poetin maandag gezegd tijdens zijn bezoek aan de islamitische republiek, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar KremlinRussia_E President of Russia Vladimir Putin had talks with President of Iran Hassan Rouhani in Tehran https://t.co/LUqdxte0Pp https://t.co/xcIDC6YpQL

Poetin sprak de hoop uit dat er een vrijhandelsgebied kan worden ingesteld tussen Iran en de door Rusland geleide Euraziatische Unie, een economisch verband van voormalige Sovjetstaten. De Iraanse president Hassan Rouhani voegde hieraan toe dat hij meer samenwerking met Moskou wenst op het gebied van energie, transport en banken.

‘VS bedreiging voor Rusland en Iran’

Poetin gaf een gezamenlijke persconferentie met Rouhani. Hij sprak in Teheran met diverse Iraanse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie ayatollah Ali Khamenei. Laatstgenoemde zei dat het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten een bedreiging vormt voor zowel Rusland als Iran. Moskou en Teheran zijn beiden bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad. De Verenigde Staten zijn juist voor het vertrek van Assad.

Rouhani liet weten dat maandag meerdere memoranda van overeenstemming zijn getekend, wat volgens hem aantoonde dat “de banden tussen Iran en Rusland met de dag groeien”. Het was het eerste bezoek van de Russische leider aan Iran sinds 2007. Maandag schonk Poetin een eeuwenoud exemplaar van de Koran aan Khamenei.

Twitter avatar AfshinEllian1 Afshin Ellian President Putin gave the Supreme leader Khamenei an ancient manuscript copy of Koran #Iran #Russia @Elsevier https://t.co/jc5FT1hn1K

Atoomakkoord

Iran wordt geplaagd door een grote hoeveelheid sancties, die de economische ontwikkeling van het land belemmert. In juli werd een nucleair akkoord gesloten met Teheran. In ruil voor concessies zijn de strafmaatregelen tegen Iran verminderd. Als het land zich aan de afspraken houdt, kunnen nog meer sancties worden opgeheven.

Sindsdien hebben meerdere westerse landen aangegeven diplomatieke en handelsbetrekkingen te willen verbeteren met Iran. Onder meer Duitse, Franse, Britse en Italiaanse ministers bezochten het land de afgelopen maanden.

Ook Nederland wil de banden met het Iraanse regime aangaven. In september bezocht minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) het land. Hij sprak toen met zijn Iraanse ambtsgenoot Javad Zarif en met Rouhani.