Radar bekroond met Loep voor ‘Mandarijnennetje als implantaat’

Jet Schouten en Linda Stoltenberg van het consumentenprogramma Radar hebben de Loep gewonnen. Zij kregen de prijs voor onderzoekjournalistiek voor hun tv-reportage ‘Mandarijnennetje als implantaat’. Om aan te tonen dat de overheidscontrole op medische hulpstukken niet deugt, deden zij zich voor als een bedrijf dat een bekkenbodemmatje op de markt bracht. Het ontwerp was gebaseerd op een mandarijnennetje en bevatte bewust de eigenschappen van bestaande ondeugdelijke implantaten. Het schadelijke implantaat kwam zonder problemen door de keuring. De jury deelde vrijdagavond in Madurodam acht Loepen uit. Dimitri Tokmetzis (De Correspondent) kreeg de digitale Loep voor ‘Dit gebeurt er allemaal onder de motorkap van je smartphone’. De aanmoedigingsprijs is voor Anne de Blok (Follow the Money) en Frederick Mansell (Brandpunt Reporter) voor ‘Vissen naar subsidie’, over subsidiefraude van een tilapiakwekerij. (NRC)