Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Bouwen in Duitsland is best moeilijk

Zakendoen in buurland Duitsland is niet eenvoudig. Dat melden Nederlandse kleine bouwbedrijven in een onderzoek van het Financieele Dagblad.

Nederlandse aannemers zouden volgens het onderzoek naïef, slecht voorbereid en ongeduldig zijn. Ook kennen ze de lokale markt onvoldoende. Het gevolg beperkt zich niet alleen tot financiële verliezen. Ook zijn er rechtszaken aangespannen in Duitsland tegen Nederlandse bouwers.

Schiphol lokt wel degelijk buitenlandse maatschappijen

Er dreigt een strijd tussen Schiphol en de Staat over hoe om te gaan met luchtvaartmaatschappijen uit de Golf als Emirates, Qatar Airways en Etihad. De staat houdt ze liever zo veel mogelijk buiten de deur want deze maatschappijen zouden staatssteun genieten en zo op oneerlijke wijze KLM beconcurreren.

Maar nu blijkt uit gegevens in handen van de Volkskrant dat Schiphol kortingen biedt aan  luchtvaartmaatschappijen die nieuwe routes openen. Ook Qatar Airwas en Emirates komen hiervoor in aanmerking.

Schiphol geeft maatschappijen kortingen die oplopen tot 10 euro per passagier, schrijft de krant. Het voordeel geldt alleen voor maatschappijen die nieuwe verre bestemmingen aandoen of besluiten vaker naar een bestemming te vliegen. De korting is een jaar geldig. In het tweede jaar geldt een lagere korting.

Files kosten bedrijven bakken met geld

Files zijn meer dan irritant, ze zijn peperduur. De schade geleden door bedrijven door parkeerplaatsen op de snelweg bedroeg vorig jaar 852 miljoen euro. De schrijft de Telegraaf vandaag op basis van onderzoek van TNO in opdracht van lobbygroepen EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Weinig verrassend: de voorzitter van TNL pleit in de Telegraaf voor ingrijpen van het kabinet. Beruchte knooppunten moeten aangepakt worden, vinden de lobbyclubs voor vervoerders.

In Noord-Brabant was de schade het grootst, zou uit het onderzoek blijken. Bedrijven liepen door vertraging 8,5 miljoen euro mis op de A58 tussen Galder en Batadorp.

    • Melle Garschagen