Pfizer en Allergan worden samen de grootste pillenverkoper ter wereld

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Pfizer en Allergan zijn eruit: de twee farmaceutische bedrijven gaan samen verder. Met de fusie zou meer dan 150 miljard dollar gemoeid zijn. Dat meldt The Wall Street Journal. Het nieuwe bedrijf zal de grootste pillenverkoper van de wereld worden.

De fusie wordt naar verwachting bekend gemaakt voor de opening van de Amerikaanse beurs op maandag. De bedrijven denken zeven tot negen maanden nodig te hebben om alle details van de samengang uit te werken. De algemeen directeur van Pfizer, Ian Read, zal het nieuwe bedrijf gaan leiden, met Allergan CEO Brent Saunders als tweede roerganger.

Belangrijk voordeel van de deal voor het Amerikaanse Pfizer is dat het hiermee vaste voet op Europese bodem krijgt, omdat Allergan opereert vanuit Dublin. Belastingtarieven in Ierland zijn aanzienlijk lager dan in de Verenigde Staten. Volgens de Financial Times ontduikt Pfizer zo belasting over meer dan 128 miljard dollar aan omzet uit het buitenland.

Rijk worden? Word geoloog!

Wie rijk wil worden maar niet aan de slag wil in de financiële wereld moet volgens Forbes geoloog worden.
Het starterssalaris voor een aardkundige ligt volgens het magazine tussen 86 en 110 duizend euro op jaarbasis.

Een geoloog met ruim twintig jaar ervaring en een masterdiploma kan jaarlijks meer dan 235.000 euro bijschrijven op de bankrekening. Dan is de hoogste salarisschaal wel zo’n beetje bereikt.

Maar zo’n riant salaris komt natuurlijk niet aanwaaien. Wie als aardwetenschapper aan de slag wil moet meestal bereid zijn veel te reizen en het leuk vinden om op onherbergzame plekken in rotspartijen te gaan staan hakken of in de brandende zon in de woestijn grote zandhopen af te graven. Bovendien werken veel geologen in de olieindustrie en banen in die sector zijn door de voortdurend ping-pongende olieprijs onzeker.

Slecht nieuws voor de klimaattop: SUV’s populairder dan ooit

Meer dan een op de drie auto’s die in de VS verkocht worden is een SUV. De terreinwagens zijn nog nooit zo populair geweest, schrijft de Financial Times. Ook tweedehands exemplaren gaan als warme broodjes over de toonbank.

Dat is goed nieuws voor de producenten van P.C. Hoofttractoren, maar met het oog op de klimaattop in Parijs eind deze maand is het geen beste ontwikkeling. De meeste SUV’s slurpen benzine en de VS is na China de grootste milieuvervuiler van onze aardbol. Als Amerikanen al geen zin hebben om milieuvriendelijker te leven, hoe moet dat dan in ontwikkelingslanden, waar de meeste inwoners hun leven spiegelen aan The American Dream?

Een oplossing ligt in het verhogen van de benzineprijzen, waar het met de huidige lage olieprijs nu het ideale moment voor is. Maar daar zal de Amerikaanse politiek niet snel mee instemmen. Bij de klimaattop van 2009 in Kopenhagen beloofden Westerse landen vanaf 2020 ieder jaar 100 miljard dollar over te maken aan armere landen om te kunnen investeren in schone energie. Omkoping is stukken makkelijker dan het veranderen van oude gewoonten, concludeert de krant.