Werkgevers en vakbonden: stem in met belastingplan

De vijf miljard euro aan lastenverlichtingen die in dat plan zijn opgenomen zijn hard nodig, schrijft de Stichting van de Arbeid.

De vergaderzaal van de Eerste Kamer (archief) Foto: Lex van Lieshout/ANP

Werkgevers- en werknemersorganisaties roepen de Eerste Kamer op om toch in te stemmen met het belastingplan. De vijf miljard euro aan lastenverlichtingen die in dat plan zijn opgenomen zijn hard nodig, schrijven Ton Heerts (FNV) en Michael van Stralen (MKB-Nederland) in een brief namens de Stichting van de Arbeid.

“Deze lastenverlichting zal een belangrijke bijdrage leveren aan het consumenten- en producentenvertrouwen en een stimulans betekenen voor economische groei. Van uitstel van de lastenverlichting zal een negatieve invloed uitgaan.”

Het Belastingplan 2016 werd vorige week aangenomen in de Tweede Kamer, maar het plan kan in de Eerste Kamer niet rekenen op een meerderheid.

De Stichting van de Arbeid, het landelijk overlegorgaan van werkgevers- en werknemersorganisaties, roept de Senaat nu op om “zo spoedig mogelijk in te stemmen met het Belastingplan 2016 en de besluitvorming niet langer uit te stellen”.

“Het laatste leidt alleen al in uitvoeringstechnische zin tot allerlei praktische complicaties en onzekerheid onder burgers en bedrijfsleven.”

De behandeling van het plan in de Eerste Kamer staat gepland voor december. Staatssecretaris Wiebes waarschuwde voorafgaande aan de stemming in de Tweede Kamer voor flinke naheffingen, als het belastingplan niet doorgaat. De werkende Nederlander loopt dan volgens het VVD-bewindslied volgend jaar honderden euro’s mis, variërend van 650 tot ruim 1500 euro voor een tweeverdienersgezin. Ook AOW’ers en sociale minima lopen geld mis, al zijn de bedragen lager.

Lees de brief: