Opnieuw stakingen cabinepersoneel Lufthansa

Eerder deze maand staakten de vakbondsleden al, waardoor 4.700 vluchten geannuleerd werden.

Geannuleerde vluchten op het vliegveld in Frankfurt am Main begin november door de stakingen. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND

Opnieuw staat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa stakingen van haar werknemers te wachten. Op donderdag en vrijdag zal het cabinepersoneel van Lufthansa het werk neerleggen, meldt persbureau AP, en mogelijk langer. Het is de laatste in een lange reeks stakingen bij de luchtvaartmaatschappij.

Staking afgeblazen

Woensdag 10:15 uur: De staking die vakbond UFO maandag aankondigde, is afgeblazen. Volgens UFO is Lufthansa akkoord gegaan met overgangsmaatregelen als basis voor verdere onderhandelingen.

Het conflict spitst zich toe op de bezuinigingsmaatregelen van Lufthansa, die net als andere Europese luchtvaartmaatschappijen te maken heeft met grote concurrentie uit de Golfstaten van Emirates (Dubai), Etihad Airways (Verenigde Arabische Emiraten) en Qatar Airways.

Pensioen

De kostenbesparingen treffen ook de nieuwe cao. Zo wil Lufthansa de pensioenleeftijd verhogen. De vakbond van het cabinepersoneel, UFO, eist onder meer een vergoeding voor de 19.000 leden als ze besluiten vervroegd met pensioen te gaan.

Eerder deze maand staakten de vakbondsleden ook, waardoor ruim 4.600 vluchten van 540.000 reizigers geannuleerd moesten worden. Het was de langste staking in de geschiedenis van Lufthansa en kostte het bedrijf tientallen miljoenen euro’s.

Piloten

In maart en in september staakten de piloten al. De piloten van vakbond VC vechten sinds april vorig jaar een conflict uit met het bestuur van Lufthansa over de bezuinigingsplannen en staakten sindsdien dertien keer.. Ook voor hen dreigt de pensioenleeftijd omhoog te gaan. Daarnaast verzetten de piloten zich tegen de uitbreiding van Lufthansa’s budgetmaatschappij Eurowings.

In 2014 kostten de stakingen Lufthansa al 232 miljoen euro.