Maximale dreigingsniveau in Brussel blijft - woensdag scholen weer open

Ook is een man die zondag tijdens een politieactie werd aangehouden officieel als terreurverdachte aangemerkt.

Zwaarbewapende militairen bij het standbeeld van Manneken Pis in het centrum van Brussel vanwege verhoogde terreurdreiging in de Belgische hoofdstad. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Het dreigingsniveau in Brussel blijft staan op vier, het hoogste niveau. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel maandag besloten. Ook is een man die zondag tijdens een politieactie werd aangehouden maandag officieel als terreurverdachte aangemerkt.

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium Regering bevestigt niveau 4 voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Info met betrekking tot maatregelen volgt

Desondanks gaan de scholen en metrostations in Brussel woensdag weer open, kondigde Michel aan. Die bleven eerder nog dicht in verband met de terreurdreiging. De premier zal komende maandag het dreigingsniveau opnieuw beoordelen.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Vanuit duivels dilemma besluit @CharlesMichel: Scholen gaan woensdag weer open. Hoogste dreigingsniveau (4) blijft in Brussel van kracht

‘Precieze aanwijzingen’

Dreigingsniveau vier houdt in dat dreiging “ernstig en zeer nabij” is. Volgens Michel zouden er “precieze aanwijzingen” zijn voor een terreuraanslag in de Belgische metropool. Zondagavond werd het dreigingsniveau ook al op vier gehandhaafd.

De regeringsleider heeft meerdere keren gezegd dat België vreest dat er een in Brussel “een aanval zoals in Parijs” wordt uitgevoerd, waarbij meerdere individuen gecoördineerd op verschillende locaties in de stad toeslaan. Michel noemde diverse doelwitten die terroristen mogelijk in het vizier hadden, waaronder commerciële centra, winkelstraten, het openbaar vervoer en overige plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen.

Terreurverdachte

Een man die verdacht wordt van “deelneming aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag (Parijs)” is maandag in Brussel officieel gearresteerd. Dat meldt het Belgisch federaal parket maandag in een persbericht. De man werd zondag tijdens een grote politieactie in de Belgische hoofdstad aangehouden.

De Brusselse onderzoeksrechter beval maandag de arrestatie van de man. De overige vijftien personen die gisteren in bewaring werden gesteld zijn na grondig verhoor op vrije voeten gesteld. Het is bij dergelijke grote politieacties niet ongebruikelijk dat meerdere personen worden meegenomen voor verhoor, om erna weer te worden vrijgelaten.

Maandagochtend werden nog eens vijf personen meegenomen door de politie. Zij zijn allen inmiddels onderworpen aan verhoor, waarna twee personen werden vrijgelaten. De andere drie worden nog nader onderzocht. De Belgische autoriteiten doen over de identiteit van de personen geen uitspraken.

Politieactie

Speciale Belgische opsporingsteams verrichten zondag en maandag meerdere arrestaties in Brussel. De politie drong er toen bij het publiek op aan om geen melding van hun bewegingen te maken op (sociale) media.

Met de acties van zondag en maandag is het onderzoek van de Belgische politie nog niet ten einde. “Het onderzoek gaat onverminderd verder”, aldus het parket.

Een kaart met gesloten metrostations, afgelaste evenementen en gesloten gebouwen. Gebruik de knoppen om in- en uit te zoomen. Teksten: De Standaard.

In Nederland wordt het dreigingsniveau, dat momenteel staat op drie (“substantieel”), voorlopig niet aangepast:

Twitter avatar DickSchoof DickSchoof Dreigingsniveau in NL blijft onveranderd substantieel. Er is goed contact met autoriteiten Belgie. NCTV volgt ontwikkelingen nauwgezet.
    • Casper van der Veen