Nederland weigert organisatie bezoek delegatie VS

Den Haag stelt zich op standpunt dat dit soort bijeenkomsten in Brussel gehouden moet worden.

Minister Koenders in september tijdens een ontmoeting in New York met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Foto ANP / Buitenlandse Zaken

Nederland wil volgend voorjaar geen bijeenkomst organiseren tussen een delegatie van Europarlementariërs en leden van het Amerikaanse Congres. De halfjaarlijkse bijeenkomst tussen de Amerikanen en Europeanen wordt om en om in Europa en de Verenigde Staten gehouden. Het is gebruikelijk dat de Europese lidstaat die het roulerend voorzitterschap bekleedt als gastheer fungeert van de vergadering als Europa aan de beurt is. Dat zou volgend jaar mei Nederland zijn. Op 27 en 28 juni van dit jaar kwamen de delegaties bijeen in Riga, de hoofdstad van Letland dat toen voorzitter was.

Eerder weigerde Nederland een soortgelijke bijeenkomst te organiseren tussen leden van het Europees Parlement en parlementariërs uit de ‘ACP-landen’ (Afrika, Cariben en de Pacific). Dat verzoek was vanuit het Europees Parlement aan minister Koenders gericht. Die hoeft toen laten weten dat Nederland op het standpunt staat dat bijeenkomsten tussen de EU en “derde landen” in Brussel gehouden moeten worden en niet in het land dat tijdelijk voorzitter is. Volgens hem wordt hierdoor de gemeenschappelijkheid van de Europese buitenlandse politiek benadrukt. Bovendien zou het kosten besparen omdat in Brussel alle voorzieningen aanwezig zijn.

Met dezelfde argumenten is het verzoek voor de Europees-Amerikaanse bijeenkomst afgewezen. Alleen wordt vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken gesteld dat een dergelijk verzoek nooit aan Koenders is gedaan. Formeel klopt dit ook, want de vraag is vanuit het Europees Parlement aan de Tweede Kamer gedaan. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben vervolgens begin oktober met een verwijzing naar de brief van Koenders over de ACP-bijeenkomst het verzoek niet willen inwilligen.

‘De Amerikanen begrijpen het niet’

Het Nederlandse lid van het Europees Parlement Marietje Schaake (D66), vice-voorzitter van de EU-delegatie in het overleg met de Amerikanen, vindt het “moeilijk uit te leggen” dat Nederland de bijeenkomst niet wil faciliteren:

“Het is heel ongemakkelijk. Juist op het moment dat we moeten samenwerken, willen we zo’n bijeenkomst niet organiseren. De Amerikanen begrijpen het niet. Een land moet het ook als een eer beschouwen. Letland is veel kleiner en heeft het dit jaar wel gedaan.”