‘Regels vergoeding nieuw medicijn achterhaald’

De procedures om te beoordelen of nieuwe medicijnen in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar zijn achterhaald en onnodig ingewikkeld. Dat constateert het Adviescollege toetsing regeldruk Actal– dat de overheid adviseert – in een vandaag verschenen rapport. De huidige procedures passen niet bij hoe de geneesmiddelen worden gemaakt en gebruikt. Nieuwe medicijnen worden vaker voor kleine doelgroepen ontwikkeld, daardoor is het moeilijk om een goede testgroep te vinden. Dat remt de toelating van het middel tot het vergoedingsstelsel. Een ander probleem is het strikte onderscheid tussen het gebruik van medicijnen in het ziekenhuis en daarbuiten: patiënten komen in de knel als hun verzekeraar het thuisgebruik van de medicijnen die zij in het ziekenhuis kregen, niet vergoedt. (ANP)