Jorritsma nieuwe aanjager database voor topvrouwen

De VVD-politica volgt voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) op.

Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Annemarie Jorritsma gaat zich inzetten om meer vrouwen op topposities in het bedrijfsleven te krijgen. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) heeft Jorritsma volgens persbureau ANP aangesteld als zogenoemde kwartiermaker voor Topvrouwen.nl, een database van vrouwen die geschikt zijn voor topfuncties.

De VVD-politica volgt voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) op, die afgelopen jaar samen met Leo Houwen die functie vervulde. Jorritsma en Houwen gaan met de top van bedrijven en organisaties in gesprek over de manier waarop meer vrouwen de top kunnen bereiken.

Duizend talenten

In de sinds 2014 bestaande database van Topvrouwen.nl staan inmiddels duizend talentvolle vrouwen. Dit voorjaar waren dat er nog zevenhonderd.

Eerder dit jaar maakte Bussemaker bekend door te gaan met het verzamelen van vrouwelijke bestuurstalenten, ondanks kritiek dat de database marktverstorend zou werken.

Streven van 30 procent

Vorige week werd bekend dat de meeste bedrijven in Nederland het streefcijfer van 30 procent vrouwen in de bedrijfstop niet halen; uit de steekproef onder bijna vijfduizend bedrijven bleek dat ongeveer 10 procent van de bestuursleden vrouw is. Lichtpunt was wel dat bij de tweehonderd grootste bedrijven het aandeel vrouwelijke commissarissen flink is verbeterd: van 13 procent in 2012 naar 24 procent vorig jaar.

Jorritsma bekleedde in het verleden meerdere ministersposten en was vier jaar vicepremier. Afgelopen zomer nam ze na twaalf jaar afscheid als burgemeester van Almere. Sinds juni is ze lid van de Eerste Kamer namens de VVD.