Hollande en Cameron bezoeken Bataclan

In de club vielen 89 doden. De leiders zeiden hun samenwerking uit te breiden.

Hollande en Cameron komen aan bij het Élysée. Foto Michel Euler / AP

De Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron hebben maandagochtend een bezoek gebracht aan Bataclan in Parijs. In de concertzaal werden tijdens de aanslagen van 13 november 89 mensen gedood.

David Cameron was in Parijs voor een ontmoeting met Hollande en voor “een eerbetoon aan de moed van het Franse volk na de terroristische aanslagen.” Hij twitterde een foto waarop hij “zij aan zij” stond met de Franse president.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron President Hollande and I stood shoulder to shoulder outside the Bataclan Cafe in Paris. https://t.co/prDbxIFy5u


François Hollande​ et David Cameron​ au… door elysee

Informatie-uitwisseling

Cameron zei meer te willen doen om terreurbeweging Islamitische Staat te verslaan, meldt AP. Hij en Hollande zeggen overeenstemming bereikt te hebben over uitgebreidere inlichtingenuitwisseling tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen. Ook wil hij zich aansluiten bij de door de VS geleide luchtaanvallen boven Syrië. De Britse premier zegt daarvoor later deze week toestemming te zoeken van het parlement en belooft verder met een “uitgebreid plan” te komen om IS te verslaan.

Hollande herhaalde volgens AFP dat de luchtaanvallen op terreurbeweging Islamitische Staat zullen doorgaan. Doel is IS “zoveel mogelijk schade” toe te brengen.

Bataclan

Bataclan werd tijdens de aanslagen zwaar getroffen. De terroristen kwamen de zaal binnen tijdens een concert van Eagles of Death Metal en openden het vuur op concertgangers. De bandleden hebben een interview gegeven aan VICE, dat later deze week zal verschijnen.

    • Bastiaan Nagtegaal