In beeld

Hier worden straks oorlogsmisdadigers berecht

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft een nieuw onderkomen, ontworpen door het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. In december verhuist het ICC van het Haagse industrieterrein de Binckhorst naar een nieuw complex in de duinen, waar de Alexanderkazerne heeft gestaan. De bouw van het nieuwe 54.000 meter grote complex, bestaande uit zes panden voor 1.200 werknemers, begon in april 2013. Hier worden straks personen berecht voor volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid berecht.
De Deense architecten Schmidt Hammer Lassen kregen de opdracht voor de bouw van een nieuw ICC in Den Haag in 2010 toegewezen. Ze werkten samen met landschapsarchitecten van SLA, ook uit Denemarken. Reuters / Phil Nijhuis
Het complex moest samenvallen met de duinen. "Het is duidelijk dat verbinding met het duinlandschap met de rand van de stad een groot potentieel gaf", zegt architect Bjarne Hammer tegen architectuurblog Dezeen. Reuters / Phil Nijhuis
De schaakbordgevel zorgt voor een veranderend patroon van licht en schaduw, de kubussen moeten refereren aan de duinen. Reuters / Phil Nijhuis
De nieuwe rechtszaal van het ICC. Het ICC is opgericht in 1998 en ging formeel van start in 2002. Inmiddels hebben meer dan honderd landen het Statuut van Rome ondertekend, waaronder alle EU-lidstaten. Er zijn achttien rechters van verschillende nationaliteiten. Reuters/Phil Nijhuis
Momenteel worden negen landen door het ICC onderzocht, allemaal in Afrika. Reuters / Phil Nijhuis
Op het ICC is ook kritiek. Zo kan het zelf geen mensen oppakken - er is geen eigen politiemacht of leger. Sinds de oprichting zijn maar twee verdachten veroordeeld. Reuters / Phil Nijhuis
Veel processen slepen maar voort, verdachten blijven voortvluchtig en in een reeks zaken leed het bureau van de aanklager pijnlijk gezichtsverlies. Reuters / Phil Nijhuis
Zo klapte de zaak tegen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta uiteen. Aanklachten werden ingetrokken, wegens gebrek aan bewijs. (Op de foto de persruimte). Reuters / Phil Nijhuis
De VS, China en Rusland zijn helemaal niet aangesloten bij het Strafhof, wat de gedachte voedt dat machtige landen zelf niet ter verantwoording willen geroepen. Reuters / Phil Nijhuis
De tribune. Reuters / Phil Nijhuis
De nieuwe bibliotheek. Reuters / Phil Nijhuis
Een van de publieke ruimten in het nieuwe gebouw. Reuters / Phil Nijhuis